Flats Groenoord en Nieuwland aangepakt met vernieuwende methode

30-09-2015 Nieuws Redactie

Foto: René Verleg


SCHIEDAM - De galerijvloeren van flats in Groenoord en Nieuwland worden aangepakt. Een gespecialiseerde firma gaat volgens een vernieuwd concept te werk. Na deze renovatieslag voldoen de vloeren weer aan alle eisen, zo stelt eigenaar Woonplus.

De vaklieden van firma Vogel boren vanaf de voorkant van gaten in de galerijvloeren. Daarin plaatsen zij wapeningsstaven van carbon en die lijmen ze vast met een speciale mortel. De staven hebben een grote draagkracht. De methode is simpel, uiteindelijk onzichtbaar en de werkzaamheden geven weinig overlast voor de bewoners. Andere beproefde oplossingen konden hier niet aan tippen.

Deze week zijn de werkzaamheden gestart. Er zijn twee ploegen van Vogel tegelijk aan de slag; één in Nieuwland aan de Delflandseweg en één in Groenoord aan het Bart Verhallenplein. Het werk aan de 26 flats die worden aangepakt, is naar verwachting tegen de zomer van volgend jaar gereed.

Het probleem met de galerijvloeren werd ontdekt tijdens de renovatie van twee flats in Groenoord. Daar bleek dat de betonwapening in de galerijen bij de bouw in 1966 niet goed is aangebracht. Dat was voor Woonplus reden om alle complexen met vergelijkbare galerijen te laten onderzoeken.

In Groenoord bleken veertien van de 22 woonblokken galerijplaten te bevatten die niet aan de normen voldoen. In Nieuwland waren dit er zestien van de 39. De woningcorporatie heeft daar vorig jaar voor de zekerheid stalen steunpalen onder de galerijen geplaatst. Vier flats in Groenoord zijn tussen eind 2014 en het begin van dit jaar in orde gemaakt door er een staalconstructie voorlangs te bouwen. Die constructie bleek een goede oplossing, maar had als nadeel dat de staalconstructie tot op het maaiveld komt. Voor een aantal nog te repareren flats zou dat betekenen dat er palen in de tuinen en vlakbij garageboxen zouden komen.

 Gerelateerd