Fotowedstrijd rond sloop oude Botlekbrug

26-11-2017 Nieuws Kor Kegel

De eerste van de twee markante heftorens van de oude Botlekbrug is op 18 november losgesneden en weggevaren op een groot ponton; foto Pro Rail

SCHIEDAM – De grote belangstelling van het publiek om de sloop van de oude Botlekbrug te fotograferen heeft Pro Rail en Rijkswaterstaat op het idee gebracht om er een fotowedstrijd aan te verbinden.

Medewerkers van de twee instanties zien op Facebook veel prachtige foto’s langskomen. De oude Botlekbrug, gebouwd in 1955, was het symbool van de uitbreiding van het Rotterdamse havengebied. De brug over de Oude Maas kent ook een stukje spoorhistorie, want de havenspoorlijn ging er overheen. Maar de brug moet geheel verdwijnen, zodat de nieuwe Botlekbrug afgebouwd kan worden en optimaal kan worden gebruikt.

Pro Rail en Rijkswaterstaat geven iedereen een kans om aan de fotowedstrijd mee te doen. Weliswaar is het Alphense sloopbedrijf Vlasman op woensdag 8 november gestart met de sloop in opdracht van Rijkswaterstaat en Pro Rail, maar uit de berichtgeving valt af te leiden dat de foto’s van het beginproces niet meedingen. De tot nu toe gesloopte brugdelen zijn over de Nieuwe Maas naar de Koggehaven gevaren, waar op de ontmantelingswerf van Jansen Recycling Group de delen verder worden ontmanteld en verkleind door te knippen en te branden. Het schroot gaat vervolgens als secundaire grondstof naar staalsmelterijen.

Eerder brak Jansen al de autocarrier Baltic Ace en het stalen eiland van de Scheveningse pier geheel af. Het bedrijf verwacht dat vanuit de ontmantelmarkt (decommissioning) aanzienlijke hoeveelheden offshore- en andere objecten vrijkomen, die in Vlaardingen tot schroot worden verwerkt. Maar dat terzijde.

Amateurfotografen hebben zondag 3 december de allerlaatste kans om aan de fotowedstrijd mee te doen. Dat is ook het meest spectaculaire moment in het sloopproces, want dan staat de laatste markante heftoren op de rol om verwijderd te worden. De foto's die mee willen dingen in de wedstrijd moeten voor 10 december binnen zijn, voorzien van een fotobijschrift. De jury maakt op 21 december de winnaar bekend. De winnende amateurfotograaf mag een middag op stap naar een bouwlocatie met de Amsterdamse beroepsfotograaf Gerrit Serné, die tips geeft hoe de mooiste foto's te maken.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date