Frankelandgroep prolongeert titel Beste Werkgever opnieuw

25-01-2019 Nieuws Kor Kegel

SCHIEDAM – Voor de derde keer op rij is de Frankelandgroep uitgeroepen tot Beste Werkgever in de zorg. Dat is vanochtend bekend geworden. Bestuurder Ben de Koning en directeuren Minke de Jong, Pepita Breugem en Roel van Tongeren hebben meteen alle medewerkers gefeliciteerd. De bijbehorende trofee wordt op donderdag 7 maart uitgereikt in Amsterdam. 
Tot die datum willen bestuur en directie wachten met een gezellige traktatie voor de medewerkers, want het zou nog kunnen zijn dat de Frankelandgroep die dag ook wordt benoemd tot Beste Werkgever van Nederland over alle branches, dus overheden, commerciële bedrijven, onderwijsorganisaties enzovoorts inbegrepen.  

Toch zal er reeds woensdag 30 januari een feestelijk moment in de ochtend zijn, want de organisatoren van Beste Werkgever – dat zijn Effectory en Intermediair – komen dan met een barista naar Frankeland aan de Sint Liduinastraat 10 om te trakteren op de lekkerste koffie die er bestaat. Een barista is een vakman of vakvrouw die uitblinkt in het bereiden van espresso, cappuccino en latte en alles weet over de processen achter het bereiden van een kwaliteitskoffie. Er zijn zelfs kampioenschappen voor barista’s. 
Ongetwijfeld zal de koffie vergezeld gaan van een gebakje of een adembenemende bonbon. De barista zal die ochtend van half negen tot half twaalf in actie zijn.  

Reeds in juni kreeg de Frankelandgroep een tussenstand door. Het onderzoek van Effectory en Intermediair was nog lang niet afgerond, maar de Frankelandgroep bleek goede papieren te hebben om voor de derde keer op rij de landelijke titel Beste Werkgever in de categorie ‘Verzorgingshuizen, verpleeghuizen en thuiszorg’ in de wacht te slepen. “We gaan weer hoge ogen gooien!’’ kondigde Ben de Koning aan. De titel geldt voor de Frankelandgroep als geheel, dus het Jacobs Gasthuis, Frankeland, Schiewaegh en Harg-Spaland in Schiedam, Vaartland in Vlaardingen en de thuiszorg van de Frankelandgroep delen mee in het succes.  

De behaalde cijfers zijn weer uitstekend. Een 8,8 overall, waar in juni het landelijk gemiddelde van de andere onderzochte instellingen op 7,1 lag. 
Wat het werk betreft geven de medewerkers van de Frankelandgroep de volgende cijfers: trots op het werk 9,2 (landelijk gemiddelde 8,3); plezier in het werk 9,1 (landelijk 8); zinvol werk 9,1 (landelijk 8,5); kans krijgen beter te presteren 8,4 (landelijk 7,2); en werkdruk niet te hoog: 76,5 procent (landelijk 55,3 procent). 
Over het team waar de medewerkers in werken, zijn er de volgende scores: samenwerking binnen het team 8,5 (landelijk 7,9);  vertrouwen in collega’s 8,5 (landelijk 7,7); vertrouwen in de manager 8,2 (landelijk 7,9). 

De cijfers over de organisatie laten opmerkelijk grote verschillen zien tussen de scores van de Frankelandgroep en die van de andere instellingen in Nederland gemiddeld. Organisatie als werkgever een 9 (landelijk slechts 6,9); trots op de organisatie 9,1 (landelijk 7,1); zich gewaardeerd voelen door de organisatie 8,7 (landelijk 6,8); vertrouwen in de leiding 8,8 (landelijk 6,9). 
En over de toekomst denken de medewerkers er zo over: vertrouwen in de toekomst van de organisatie 9,1 (landelijk 7,4); van plan op zoek te gaan naar ander werk buiten de organisatie 3,5 procent (landelijk liefst 10,5 procent). 
En dan is er nog de net promotor score, ofwel het resultaat van medewerkers die negens en tienen geven. Die score komt bij de Frankelandgroep uit op  64,1 tegen een landelijk gemiddelde van slechts 4,1.  

Liefst zeventig procent van de medewerkers (808 van de 1166) vulden begin vorig jaar de door Effectory uitgezette enquêteformulieren volledig in. Ook die respons is hoog als je het vergelijkt met het landelijk gemiddelde.  

In 2016 deed de Frankelandgroep voor het eerst mee met de al vele jaren durende poll van Effectory en Intermediair. Meteen kwam de Frankelandgroep uit de bus als Beste Werkgever van Nederland. 
Aan het onderzoek van Effectory en Intermediair doen honderden bedrijven en instellingen uit heel Nederland mee. Meer dan 200.000 medewerkers vullen de enquête in. 
De lijst van honderd beste werkgevers geeft een objectief oordeel over best werkgeverschap. Het inspireert veel andere organisaties om het ook beter te doen, zeggen Effectory en Intermediair.