Frequentie metro's Hoekse Lijn per 4 november omhoog

16-10-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Vanaf maandag 4 november rijdt er in de spits iedere vijf minuten een metro tussen Schiedam-Nieuwland en Rotterdam.

Op dit dag voegt de RET de zogenaamde spitsritten op lijn A toe aan de dienstregeling op de Hoekse Lijn. Daarmee rijden de metro’s op lijn A in de ochtend- en avondspits vanaf Ommoord door tot Vlaardingen-West en terug. Daarmee rijdt er in de spits op dit stuk van het traject elke vijf minuten een metro.

Vanaf zaterdag aanstaande al rijden er geen bussen meer als vervangend vervoer voor de Hoekse Lijn. De metropoolregio heeft openbaar vervoerder RET toestemming gegeven om dat busvervoer te staken. Dit is eerder dan in de draaiboeken werd aangenomen.

Maurice Unck: “We doen dit eerder dan gepland vanwege de beperkte aantallen reizigers in de bussen en de succesvolle exploitatie van de metro tot nu toe. De bussen en chauffeurs blijven tot 1 november op afroep beschikbaar, want we kunnen nog steeds te maken krijgen met kinderziektes.” De bussen kunnen bij verstoringen binnen het uur weer rijden, aldus de RET.

De vervoerder was in eerste instantie van plan om het vervangend vervoer pas stil te leggen na de officiële opening van de nieuwe metroverbinding. Onder de huidige omstandigheden is eerder stoppen logisch, aldus de RET. “In de eerste weken hebben zich op het nieuwe metrotraject geen grote verstoringen en vertragingen voorgedaan", aldus Unck. Slechts een kleine groep reizigers – op de drukste dagen enkele honderden per dag – gebruik van de bussen, tegenover rond de twintigduizend per werkdag op de metro. "Dan is het zowel financieel als op het gebied van duurzaamheid een betere keuze om de bussen alleen nog te laten rijden in het geval zich een verstoring voordoet.”

De compensatieregeling voor abonnements- en saldoreizigers blijft tot 4 november doorlopen.

Inmiddels is ook de datum bekend voor de officiële opening van het nieuwe metrotraject: vrijdag 1 november. Dan vieren Marc Rosier (portefeuillehouder Ov-ontwikkeling bij de metropoolregio), Arjan van Gils (wethouder Financiën en Grote Projecten gemeente Rotterdam) en Maurice Unck (algemeen directeur RET) de opening van de nieuwe metrolijn met een groep direct betrokkenen en zal er een feestelijke openingshandeling plaatsvinden.


Gerelateerd