Futuroloog: richt een fonds op voor vernieuwende ideeën

03-03-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Schiedam, mogelijk in samenwerking met andere gemeenten, zou een fonds moeten oprichten om ideeën op te halen bij innovatieve burgers en bedrijven. Het zou zeer helpen om de stad beter voorbereid te maken op de veranderingen in de nabije toekomst.

Dat stelde futuroloog Richard van Hooijdonk gisteren in het Theater aan de Schie. Voor een Schiedams publiek vertelde hij daar over... de toekomst. Een ander punt waarvoor Van Hooijdonk een lans brak was de verjonging van de raden van commissarissen van bedrijven, maar ook de gemeenteraad. "Geen grijze, oudere mannen, maar innovatieve jongeren en veel meer vrouwen", was zijn devies. Om daarop vooruit te lopen is het volgens de futuroloog goed om nu al oudere werknemers te koppelen aan jonge werknemers; zo kunnen ze veel van elkaar leren.

Het verhaal dat Van Hooijdonk bracht leek op dat in het filmpje hierboven, zo vertelt iemand uit zijn gehoor van gisteren. "Geïmplanteerde chips, zelfrijdende auto's, dat bed waarbij je in een kist verdwijnt wanneer er een aardbeving komt. En wat niet in het filmpje te zien is: afvalverwerking onder de grond." Een heel systeem waarbij je het afval in een ondergrondse container gooit, waar het vervolgens - nog onder de grond - verwerkt wordt om een hele wijk te verwarmen.

Van Hooijdonk was uitgenodigd door de gemeente Schiedam, om in de programma's Summerschool en Stadsvisie zijn ideeën te geven over hoe Nederland en Schiedam er in de toekomst uit gaan zijn. Hij verwacht vervoer onder de grond. Zo blijft er boven de grond meer ruimte over om te bouwen - en meer groen. Veel kan onder de grond verdwijnen omdat daar kabels immers niet meer nodig zijn, met netwerken als 5G, 6G, 7G boven de grond. Alles gaat door de lucht.

We zullen in de toekomst alles met robots gaan doen, zo verwacht de futuroloog. De haven van Rotterdam krijgt zijn handen vol aan het moderniseren van zijn processen en er zal daar nog maar weinig werkgelegenheid overblijven.

Conclusie van het verhaal: ΅We moeten echt veranderen en ons beter voorbereiden op de toekomst! Mensen vinden dat eng en worden er onzeker van, maar we gaan er niet aan ontkomen", aldus de toehoorder van de futuroloog in het Schiedamse theater.Gerelateerd