Geen Schiedamse kandidaten bij Europese Verkiezingen

13-05-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Schiedammers kunnen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement volgende week niet op een stadgenoot stemmen. Er is geen enkele Schiedammer kandidaat voor een van de zestien lijsten die meedingen naar de kiezersgunst.

In Vlaardingen hebben de mensen wel de luxe op 'een vertrouwd gezicht' te kunnen stemmen. Op een lijsttrekker nog wel. Arnout Hoekstra staat op één op de lijst van de SP.

Wie het regionaal zoekt bij het bepalen van zijn of haar stem, moet naar Rotterdam. Dertien Rotterdammers staan op acht verschillende lijsten. D66, VVD, SP, PvdA, Christen Unie-SGP, Groen Links, Denk en Volt Nederland hebben een of meer (Denk heeft er drie) op de lijst.

Op 1 op de grote borden die ook in Schiedam de mensen oproepen te gaan stemmen, staat D66. Op 2 het CDA, op 3 de PVV.

Opmerkelijk is het grote aantal Amsterdammers en Hagenaars die zich wagen aan het verwerven van een plek in het Europees Parlement.: maar liefst 46 Amsterdammers en 27 Hagenaars zijn er te kiezen. Alleen wie op CDA of PVV wil stemmen kan niet bij een Amsterdammer terecht. Veel gewicht in de schaal legt in deze ook de nieuwe partij Volt, die in acht Europese landen met een pro-Europa instelling mee gaat doen: onder de 24 kandidaten op die lijst maar liefst elf Amsterdammers, tussen drie Hagenaars en twee Rotterdammers.

De Europese Verkiezingen zijn volgende week donderdag, 23 mei. In Schiedam kan worden gestemd in dezelfde stembureaus als bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen op 20 maart. Zelfs de plaatsen en tijden waarop Schiedammers hun stem kunnen uitbrengen in het mobiele stembureau zijn precies hetzelfde.Gerelateerd