Categorieën

Service

Geldezels in Schiedam en Vlaardingen aangepakt

Geldezels in Schiedam en Vlaardingen aangepakt
Nieuws

Geldezels in Schiedam en Vlaardingen aangepakt

  • Redactie
  • 06-09-2021
  • Nieuws
Geldezels in Schiedam en Vlaardingen aangepakt

SCHIEDAM - Vijf zogenaamde geldezels werden zaterdag door de politie in Vlaardingen en Schiedam 'aangepakt'. Zij worden verdacht van oplichting en witwassen. 

Vanuit het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) kreeg de politie-eenheid Rotterdam de vijf verdachten in beeld. Ze zijn tussen de zeventien en 55 jaar oud, twee komen er uit Schiedam, drie uit Vlaardingen. 

In de Vlaardingse woning waar de zeventienjarige verdachte werd aangehouden, werd ook man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Bij controle door de agenten bleek hij nog gezocht te worden voor heling. Hij is overgedragen voor nader onderzoek en verhoor.

Een woordvoerster van politie legt uit dat geldezels zowel verdachten zijn - in de regel hebben zij hun pinpas 'uitgeleend'- , als op een bepaalde manier ook slachtoffer. "Zo worden vaak jongeren en kwetsbare mensen slachtoffer en zijn ze ineens betrokken bij bijvoorbeeld witwassen." De gevolgen kunnen groot zijn. "Ze kunnen betrokkenen nog jaren achtervolgen."

"Daarom hebben we het hier over de aanpak van geldezels. Er wordt namelijk ook met verschillende zorginstanties gekeken of en hoe er hulp geboden kan worden aan hen. Hopelijk wordt zo voorkomen dat ze anders weer een geldezel worden." 

In die aanpak worden ook direct al straffen geëist. In dit geval een keer twintig uur. Andere daders uit Schiedam en Vlaardingen moeten hun slachtoffers een schadevergoeding geven. "Dat er verschillende straffen opgelegd worden is te verklaren doordat niet elke geldezel evenveel heeft witgewassen. Bij de aanpak van geldezels worden de verdachten verhoord en dan wordt er in samenwerking met het OM een straf geëist. Daarnaast wordt er dus gelijk gekeken welke hulp deze persoon eventueel nodig heeft."

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing uitgebreid.