Gemeente start restauratieplan voor spoelingschouw

26-06-2021 Nieuws Redactie

Foto: Alwine van Winsen en Duncan Ruseler


SCHIEDAM - Na het ontvangen vrijdagmiddag van de petitie om de laatste spoelingschuit van Schiedam te redden, heeft de gemeente laten weten daar welwillend tegenover te staan.

"De gemeente vindt het belangrijk om het jenevererfgoed te behouden en onderzoekt de restauratiemogelijkheden", zo meldt de gemeente

Wethouder Duncan Ruseler ontving de petitie. Hij zegt: "Ik ben blij met dit mooie initiatief. De spoelingschouw is een belangrijk deel van onze jenevergeschiedenis. Dit is de laatste Schiedamse spoelingschouw en het is belangrijk dat deze bewaard blijft. Wij dachten achter de schermen al na over wat te doen met de schouw. Deze petitie brengt dit nu in een stroomversnelling. We onderzoeken de mogelijkheden tot restauratie van de spoelingschouw. Daarnaast willen we samen met de initiatiefnemers van de petitie en de stad nadenken over de verdere invulling van de schouw. Het zou mooi zijn als de schouw en het verhaal een verdiende plek krijgt in de Schiedamse wandel-, vaar, en ginroutes."

Alwine van Winsen, tegenwoordig distillateur bij Serious Bee Distillers en voormalig directeur van het Jenevermuseum, plaatste enige tijd geleden een bericht over de in slechte staat verkerende schouw op Facebook. Hier kwamen veel reacties op waarna Schiedammer Arjan te Hoonte de petitie ‘Behoud de spoelingschouw’ opstelde. Alwine van Winsen: "Het spoelingproces was eigenlijk een hele moderne manier van werken: een prachtig circulair proces. Restproducten van de jeneverindustrie werden gebruikt voor de veehouderij. Het zou fantastisch zijn als dit verhaal bewaard blijft."

Restauratie Werkplaats Schiedam
De stichting Restauratie Werkplaats Schiedam verplaatst de schouw naar de werkplaats. In de werkplaats wordt de schouw schoongemaakt. Dan doet de werkplaats een inspectie van de restauratieopgave. Op basis van de bevindingen maakt de gemeente een restauratieplan en kijkt hoe de restauratie met partijen uitgevoerd kan worden. Hierbij maakt de gemeente ook een beheer- en onderhoudsplan.

Over de spoelingschouw
Spoeling is het restproduct van de jeneverindustrie. Boeren haalden deze spoeling vroeger op bij de jeneverbranderijen met spoelingschouwen. Vervolgens brachten ze de spoeling met de schouw naar de boerderijen waar de spoeling als veevoer werd gebruikt.

Hier lees je ons eerdere artikel.