Gemeenten met Hoekse Lijn: reizigers beter compenseren!

24-02-2019 Nieuws Kor Kegel

Het is zowat jeugdsentiment...

SCHIEDAM – De gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis krijgen bij andere overheden niet de handen op elkaar om de gedupeerde reizigers van de Hoekse Lijn beter te compenseren. “Er is geen geld voor”, zeggen de RET, de gemeente Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH).  

Deze week hebben de betrokken wethouders van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis te horen gekregen dat er “binnen het project” geen financiële ruimte beschikbaar is om “in het huidig vervangend vervoer” aanvullende compensatiemaatregelen te realiseren.

Maar dat is niet precies waar de drie Waterweggemeenten om hadden gevraagd. Ze wilden juist dat passagiers, die heel lang gebruik moesten maken van vervangend busvervoer, straks – na de ingebruikname van de Hoekse Lijn als metrolijn – een compensatie krijgen met kortingen en aantrekkelijke aanbiedingen, deels om ze terug te winnen voor het openbaar vervoer. 
De vrees is immers gegrond dat het vertrouwen in het OV dusdanig is geschaad, dat voormalige passagiers definitief voor de auto hebben gekozen.  

Maar de bereidwilligheid van de RET, Rotterdam en de MRDH beperkt zich tot het huidige vervangend busvervoer, waarvan zeventig procent van de reizigers gezegd zou hebben er tevreden over te zijn. Met de RET is wel afgesproken dat onderzocht wordt of er versoepeld restitutie mogelijk is van abonnementsgeld als gevolg van het lange tijd uitvallen van de Hoekse Lijn.