Genealoog, belangrijk voor Schiedam, onderscheiden

01-09-2019 Nieuws Redactie


SPIJKENISSE - Twintig jaar lang was hij vrijwilliger van het Schiedamse gemeentearchief, gisteren ontving Henk van der Waag een koninklijke onderscheiding.

En die twee zaken hadden met elkaar te maken. De onderscheiding als Lid in de orde van Oranje Nassau krijgt Van der Waag voor zijn 'waardevolle genealogische werk'. Dat voltrok zich behalve in Schiedam ook in Brielle en het Rijnland.

Burgemeester Foort van Oosten van de gemeente Nissewaard (met fors Schiedamse roots) reikte de onderscheiding uit. Van der Waag woont nu in Spijkenisse. Hij zette zich jarenlang in voor de genealogische vereniging 'Ons Voorgeslacht', actief in Zuid- en Noord-Holland en Zeeland. Hij was er bestuurder en redacteur van het maandblad en hielp daarnaast vele historici en genealogen, stamboomonderzoekers bij hun werk. Hij verzorgde ook flink wat genealogische publicaties.

Van 1998 tot 2018 was Van der Waag vrijwilliger bij het gemeentearchief van Schiedam. Hij heeft er als vrijwilliger zelfstandig voor gezorgd dat de toegang, waardoor men oude archiefstukken van Schiedam kan raadplegen, sterk vergemakkelijkt is, zo zei Van Oosten bij de uitreiking. Vergelijkbaar werk deed hij ook voor de archieven van Rotterdam, Leiden en Brielle. Veel van zijn verrichte werk is te vinden op de website I: www.hogenda.nl.

De gedecoreerde schreef ook - samen met de heer Van der Tuijn (inmiddels overleden) een boek waarin vele vooraanstaande Schiedamse geslachten met elkaar in verband worden gebracht. Te weten: Hollandse Parentelen vóór 1650, deel 1, Parenteel van Jacob Arentsz., smid te Schiedam (Alblasserdam 2017, 292 pagina's).

De onderscheiding kwam voor Van der Waag (89) als een verrassing, nadat hij in Hekelingen, in het dorpshuis, een bijeenkomst en diverse lezingen van de genealogische vereniging had bijgewoond. Toen aan het einde van de middag twee zonen, schoondochters en kleinkinderen binnen zag stappen, werd hem duidelijk dat er iets bijzonders aan deGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date