Categorieën

Service

Gerard Tuyp: 'n altijd joviale vishandelaar

Gerard Tuyp: 'n altijd joviale vishandelaar
In memoriam

Gerard Tuyp: 'n altijd joviale vishandelaar

  • Kor Kegel
  • 19-04-2020
  • In memoriam
Gerard Tuyp: 'n altijd joviale vishandelaar

Gerard Tuyp hield van het leven


SCHIEDAM – Precies drie weken nadat de viskraam sloot, is gisteren Gerard Tuyp overleden in het bijzijn van zijn dierbaren. Hij maakte een paar dagen voor de sluiting zelf op Facebook bekend dat hij ernstig ziek was en niet lang meer te leven zou hebben. Hij is 57 jaar geworden.  

Het slaat een gat op het Rubensplein, in dubbel opzicht. Op de laatste dag van maart werd de viskraam weggesleept om naar de verhuurder in Ede terug te keren. Volendammer vishandel Tuyp had een prominente plek op het Rubensplein, goed zichtbaar voor de talrijke weggebruikers op de BK-laan. Nu kijk je de leegte van de Rembrandtlaan in en valt het des te meer op hoe de kap van tientallen bomen het karakter van de laan heeft geschaad. De viskraam verhulde dat vanaf het Rubensplein nog een beetje.

Maar vooral ook slaat het overlijden van Gerard Tuyp een gat, omdat hij altijd nadrukkelijk aanwezig was, altijd joviaal en vriendelijk, altijd in voor een praatje met zijn klanten. Was het met de bestellingen even rustig, dan streek hij zelf ook neer op het terras, genietend van de zon en de aanspraak. Vaak in zijn rode vistrui met het opschrift ‘Onze vis, gezond & lekker.’

Die trui had zijn dochter Renée Statz die laatste dag aangetrokken. Gerard was toen al te zwak om aanwezig te zijn en afscheid te nemen van zijn vele vaste klanten en voorbijgangers. De belangstelling was groot. In een mum van tijd was de kibbeling uitverkocht.

Renée had de laatste weken al waargenomen voor haar vader. Ze weet wat het is om haringen schoon te maken en vis te bakken, want ze is telg van een echt visboerengeslacht. Haar opa en oma hadden vroeger een viszaak schuin aan de overkant van het Rubensplein, inpandig. Gerard heeft na de overname daar ook nog vele jaren gestaan, tot het interessanter leek om een kraam te beginnen. Hij kon een permanente standplaats krijgen.  

De eerste dagen van het haringseizoen waren altijd bijzonder. Voor de deur van de viszaak van Gerards ouders stond een lange rij klanten: binnen was het vol, achter de toonbank waren wel zeven mensen bezig de haring vers van het mes te offreren, en je moest buiten op het Rubensplein wachten. Die topdrukte van de jaren zeventig en tachtig is er nooit meer geweest, maar het haringseizoen deed toch ook talrijke liefhebbers naar de kraam van Gerard Tuyp gaan. Op de eerste dag van het seizoen was er elk jaar een plechtigheidje. Burgemeester Reinier Scheeres opende er het haringseizoen en daar hoorde uiteraard een korenwijnjenever bij, die Tuyp dan voor die gelegenheid wel mocht schenken.

Scheeres’ opvolgster Wilma Verver-Aartsen trok haar neus op voor zo’n plechtigheidje tussen het plebs dat de Hollandse Nieuwe pardoes in het keelgat liet glijden. Vanaf dat moment besloot Tuyp om jaarlijks een bekende Schiedammer te vragen om de opening te verrichten. Bij het 53-jarig bestaan van Volendammer vishandel Tuyp twee jaar geleden was dat oud-gemeenteraadslid en radiopresentator Henk Groenewegen, die een frequent bezoeker van de viskraam was. Drie maanden later kwam Groenewegen te overlijden.  

“Onze haring is een openbaring”, zei Gerard altijd goedlachs. Maar zijn lekkerbekjes en kibbeling vonden eveneens gretig aftrek. Hij had in zijn kraam niet het enorme assortiment dat je bij Marokkaanse en Turkse viszaken in Rotterdam ziet, maar hij wist precies wat de wijkbewoners van Schiedam-West het liefst aten – en daar had hij altijd genoeg van.  

Hij vond het vreselijk om naar de woorden te zoeken toen hij zijn naderende overlijden aankondigde. Maar: “Ik ben gewoon zo verdomd blij dat ik een leven heb kunnen leiden vol liefde, geluk met mijn prachtige familie, geweldige klanten en vrienden. Ik ben zo gelukkig dat ik eerlijk kan zeggen dat ik van niets spijt heb, ik hou van jullie allemaal en ik bedank jullie voor het accepteren zoals ik ben.”  

Gevolgd door: “Het is tijd, ik zal in de komende weken gaan, ik zal geen afscheid nemen. Kijk naar mij uit hoog in de lucht, als de zon weer opkomt en de hele wereld veranderd en vrij is van dat verschrikkelijke coronavirus… Kijk dan naar mij uit en hou van mij, zoals ik van jullie gehouden heb.”