Geuzenpenninglaureaat in Schiedam

16-03-2019 Nieuws Redactie

Padre Alejandro tussen Kathleen Ferrier, voorzitter van stichting Geuzenpenning, en Tineke Ceelen; foto: Herman van Nieuwenhuizen


SCHIEDAM - Padre Alejandro Solalinde Guerra, winnaar van de Geuzenpenning, is vanavond te gast in Schiedam. Hij zal voorgaan in de eucharistiviering in de basiliek op de Singel.

Gisteren bezocht de Mexicaan al het inloophuis De Wissel op het Broersveld; daar ontmoettte hij wethouder Duncan Ruseler. Burgemeester Cor Lamers maakte gisteravond in Vlaardingen kennis met de onderscheiden hulpverlener aan migranten in zijn thuisland. Dat gebeurde in de Lucaskerk. De uitwisseling daar werd georganiseerd door Amnesty Vlaardingen, Vluchtelingenwerk, Vlaardingse kerken en PAX Ambassade van Vrede. 

De katholieke pater zet zich in Mexico in voor het lot van vluchtelingen en ongedocumenteerden. Zij zijn op de vlucht voor de criminaliteit en de corruptie in Mexico, maar ook uit andere landen in Midden-Amerika, denk aan de lange mars naar de Verenigde Staten die vorige maand in het nieuws. Tijdens hun vlucht worden zij geconfronteerd met 'nepvluchtelingen'. Zij horen de vluchtelingen uit en wanneer het idee is dat deze mensen geld bij zich hebben, schrikken zij er niet voor terug om deze mensen te vermoorden en te beroven. De route des doods. Naast deze criminaliteit worden deze mensen ook geconfronteerd met honger en dorst.

De padre zet zich sinds veertien jaar in voor deze vluchtelingen. Hij heeft met steun van de kerk het opvanghuis Hermanos en el Camino (Broeders Onderweg) geopend waar deze mensen even op adem kunnen komen. Maar ook is hij de discussie aangegaan met de politiek om deze situatie aan te pakken. Dit heeft er toe geleid dat hijzelf bedreigd werd en het land heeft verlaten. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij is weer teruggegaan naar zijn post. Hij zet zich met gevaar voor eigen leven in om deze mensen te ondersteunen. Ook Amnesty zet zich in voor deze situatie in Mexico. Daarover werd gisteren verteld in woord en beeld.

Woensdag kreeg Solalinde Guerra de Geuzenpenning uitgereikt in de Vlaardingse Grote Kerk door Tineke Ceelen, directeur van de stichting Vluchteling.

De viering in de basiliek H. Liduina/OLV Rozenkrans is vanavond vanaf zes uur.Gerelateerd