Categorieën

Service

Gezuiverd slootwater nog lekkerder dan uit de kraan

Gezuiverd slootwater nog lekkerder dan uit de kraan
Nieuws

Gezuiverd slootwater nog lekkerder dan uit de kraan

  • Kor Kegel
  • 19-06-2021
  • Nieuws
Gezuiverd slootwater nog lekkerder dan uit de kraan

Rob van der Drift van het NME, Floriana Kukuh en Peter Willem Hatenboer en burgemeester Cor Lamers brengen een ‘toost’ met lekker water dat twintig minuten daarvoor nog slootwater was. Foto: Lara Melkert

SCHIEDAM – Dat is nou eens leuk en leerzaam, die praktijkopstelling voor de zuivering van water. Vanochtend proefondervindelijk vastgesteld door de burgemeester. Plaats van handeling: het Natuur- en Milieu-Educatiecentrum (NME) aan de Harreweg 10. 

Om tien uur vulde burgemeester Cor Lamers een emmer water uit de sloot. Het bruin gekleurde slootwater met modder en kroos goot hij in een vuilwaterbak, onderdeel van een zuiveringssysteem dat door Hatenboer-Water bij het NME was geïnstalleerd. Het zuiveringsproces duurde niet veel langer dan een kwartier en ging in diverse stappen, net zoals rivierwater bij het drinkwaterleidingbedrijf gefilterd wordt. Na alle zuiveringsstappen bleek het heerlijk, helder, schoon en veilig drinkwater te zijn geworden. De glazen werden gevuld en burgemeester Lamers constateerde: “Dit water smaakt nog lekkerder dan kraanwater.”  

Het was Midden-Delfland Dag vandaag en de praktijkopstelling was bij het NME neergezet om kinderen bewust te maken van de lange weg die het water vanaf de rivier tot aan de kraan heeft afgelegd. Het systeem is ontworpen door Floriana Kukuh, procesengineer van Hatenboer-Water, die er zelf bij was vergezeld van commissaris Peter Willem Hatenboer. Het gezelschap werd ontvangen door NME-coördinator Rob van der Drift, die tevens bestuurder en projectleider is van Stichting Milieu Dichterbij.  

De praktijkopstelling drinkwaterzuivering zal gebruikt worden voor demonstraties in het onderwijs en kan daarnaast regelmatig worden neergezet bij het NME. Scholieren kunnen zo een beter begrip krijgen van de stappen die bij zuivering nodig zijn om tot kwalitatief goed drinkwater te komen. Het hele proces is in transparante zuiveringsblokken samengesteld zodat je kunt zien wat er gebeurt. Het bruine slootwater wordt zichtbaar ‘omgetoverd’ in kristalhelder drinkwater, waaruit alle (micro)biologische, fysieke en chemische onzuiverheden zijn verwijderd.  

Peter Willem Hatenboer: “Het deed me deugd om na deze opening ook zelf te kunnen zien dat kinderen geïnteresseerd zijn in de praktijkopstelling. Een jongetje van zeven jaar vertelde me dat hij later uitvinder wil worden en techniek boeiend vindt. Onze procesengineer Floriana heeft een specialiseerde ingenieursopleiding van de TU Delft, ze is er afgestudeerd en werkt nu al een paar jaar op onze afdeling techniek en ontwerp. Zij heeft het systeem met haar team ontworpen. Dat lijkt me uitermate stimulerend ook voor meisjes die interesse in techniek hebben. Misschien ligt hun toekomst ook in ‘het water’…”  

Hatenboer en NME maakten kennis met elkaar tijdens de presentatie van het water-refillprogramma, een jaar geleden bij wijnhandel Oranje in Schiedam. Daar werd de Schiedam Blue Bottle gelanceerd door Lara Melkert en Yvette Kloos, een roestvrij stalen hervulbare fles waarin koud water lang koud blijft en heet water lang heet. Handiger dan plastic wegwerpflesjes. Lara Melkert: “Wij hoopten dat er een samenwerking zou ontstaan tussen Hatenboer en het NME en dat is nu gelukt. Hatenboer heeft het proces van waterzuivering inzichtelijk gemaakt voor educatiedoeleinden. Wij vinden het leuk dat onze fles de verbinding tot stand gebracht heeft. Missie geslaagd!”