Go Sharing stopt in veel steden, maar niet in Schiedam
Foto: Flashphoto
SCHIEDAM - Opmerkelijk nieuws van het deelscooterfront: Go Sharing trekt zich terug uit 33 van de 45 Nederlandse steden en dorpen waarin het bedrijf actief is. Het nieuws zal voor velen een opluchting zijn. Maar in Schiedam blijft de verhuurder actief.
Als reden voor de stap geeft een woordvoerder van Go Sharing op dat het gebruik van de deelscooters in veel steden te laag is om uit de kosten te komen. Je kan ook zeggen: de kosten zijn te hoog.
Onder de steden waar het deelscooterbedrijf stopt zijn Amersfoort en Apeldoorn, Zwolle en Deventer, Almelo, Hengelo en Enschede, en dichter bij huis: Rijswijk, Zoetermeer, Ridderkerk en Maassluis. De komende tijd zullen de scooter daar beetje bij beetje uit het straatbeeld verdwijnen.
Schiedam is een van de twaalf steden waar Go Sharing wel doorgaat. Verder zijn dat Rotterdam, Delft en Dordrecht, Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda, Almere, Leeuwarden, Haarlem en Den Haag.
Go Sharingscooters kleuren sinds de zomer van 2020 Schiedamse straathoeken lichtgroen, in navolging van de donkergroene elektrische rijwielen van broertje Felyx. Het bedrijf begon daarvoor in Eindhoven met de verhuur van de deelscooters en was sinds december 2019 in Rotterdam actief. Go Sharing liet zich erop voorstaan dat de scooters lichter en dus makkelijker in gebruik waren dan die van de concurrent, en dat ze ook ’s nachts te berijden waren. Bovendien was het gebruik goedkoper (van 24 cent per minuut).
Nu stelt het bedrijf uit Nieuwegein dat het zijn verhuursysteem eerst - met inzet in meer profijtelijke steden - rendabel wil krijgen. "In het huidige economische klimaat, waarin veel onzekerheid in de markt is, zijn investeerders terughoudend om in deelbedrijven te investeren. Daarom hebben wij besloten om eerst te focussen op het rendabel krijgen van ons systeem", aldus de persaankondiging. Go Sharing is overigens ook actief in Turijn en Milaan, en Istanbul.
Maar de deelscooter wordt ook meer en meer beschouwd als een irritant gegeven in de stad: het regende de afgelopen jaren klachten of slecht geparkeerde rijwielen en steeds vaker belanden de apparaten in sloten en grachten. Dat leidt geregeld toen paniek en zoekacties. Vrijdag nog verrichtten de hulpdiensten een intensieve zoekactie, met duikers, nadat een deelscooter in Kethel in het water was aangetroffen (zie hier). Ook worden de machines in brand gestoken of gestolen, zoals vorige week in Vlaardingen, zie hier.
Toch gelooft Go Sharing nog altijd in zijn aanpak: "Dit vertrek strookt niet met onze langetermijnvisie om deelmobiliteit in te zetten als betrouwbaar en betaalbare vorm van mobiliteit. Onze ambitie is om overal, altijd en voor iedereen beschikbaar te zijn. We zien dit dan ook als slechts een tijdelijke stop. Dit biedt ons tevens de gelegenheid om onze elektrische snorfietsen klaar te maken voor de helmplicht."
De NOS meldt dat Felyx geen plannen heeft om zijn werkgebied in te krimpen. Maar dat is dan ook al kleiner: het Amsterdamse bedrijf is ook actief in twaalf Nederlandse steden, waaronder dus Schiedam.