Grote daken in Zuid-Holland: stroom voor miljoen huishoudens

21-09-2018 Nieuws Redactie

Op het Wennekerpand werd twee jaar geleden een zonnestroominstallatie aangelegd

DEN HAAG - Op lege bedrijfsdaken, scholen, sporthallen en andere grote daken in Zuid-Holland is ruimte om tenminste twintig vierkante kilometer aan zonnepanelen neer te leggen. Dat stelt de provincie, die gemeenten en bedrijven oproept tot 'meer actie'

Met die twintig vierkante kilometer zouden bijna een miljoen huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Slechts een fractie (overwegend bedrijfsdaken) wordt nu gebruikt voor de opwekking van zonne-energie. Uit berekeningen van de provincie Zuid-Holland blijkt dat op dit soort daken een enorme potentie ligt om relatief eenvoudig en financieel gunstig zonne-energie op te wekken. Berekend is dat op de bedrijfsgebouwen en andere grote daken in Zuid-Holland (minimaal 500 vierkante meter) ruim twaalf miljoen zonnepanelen kunnen worden neergelegd. Dat is goed voor 10,6 Petajoule, oftewel zestig procent van de totale stroomconsumptie van Zuid-Hollandse huishoudens. De data zijn te raadplegen via de interactieve Zonnewijzer-tool van de provincie Zuid-Holland.

In Schiedam wordt ook gesproken over het 'beleggen' van daken met zonne-panelen. Zo is dat gebeurd bij het Wennekerpand, is de aanleg op De Erker in voorbereiding en wordt er ook gekeken naar gemeentelijke panden als zwembad Groenoord, het BGS-gebouw en het pand Piersonstraat 31.

De gedeputeerden Adri Bom-Lemstra (Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken) en Han Weber (Energie) vinden dat ook eigenaren van bedrijfsvastgoed in Zuid-Holland een tandje kunnen bijzetten om die potentie te benutten. Ze deden die oproep tijdens een werkbezoek met wethouders en bedrijfsleven aan ABC Westland in Poeldijk. Daar ligt het grootste aaneengesloten zonnedak van Zuid-Holland met zeventigduizend vierkante meter aan zonnepanelen op de daken van ABC’s koelloodsen. Het werkbezoek was de eerste in de reeks Realisatietours Slim Ruimtegebruik, waarbij de provincie het beter benutten van bestaand vastgoed wil promoten.

De provincie heeft dit jaar de oude stimuleringsregeling 'asbest eraf, zon erop' ruimer opengesteld en ook vastgoedeigenaren van grote daken kunnen nu in aanmerking komen om asbestdaken te vervangen voor zonnepanelen. De regeling loopt sindsdien storm, stelt Weber tevreden vast. Transportondernemer Marc Houweling in Lansingerland maakt er bijvoorbeeld gebruik van die op dit moment 46.000 vierkante meter aan zonnepanelen installeert op zijn bedrijfsgebouwen. Deze week is verder een nieuwe stimuleringsregeling voor het opwekken van duurzame energie en energiebesparing op bedrijventerreinen opengegaan. Daarbij stelt de provincie in totaal € 1 miljoen subsidie ter beschikking voor projecten op bedrijfsterreinen voor energieopwekking en energiebesparing.

Bom-Lemstra: “Met de landelijke SDE-regeling, onze regelingen en die van sommige gemeenten wordt het voor bedrijven steeds interessanter substantieel te investeren in zon op bedrijfsdaken. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je nu niet instapt.”


Gerelateerd