Gusto centraal in Historisch Jaarboek

23-03-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Bij Gusto MSC op Vijfsluizen werd vanmiddag het Historisch Jaarboek Schiedam 2017 gepresenteerd.

De eerste twee exemplaren werden ten overstaan van enkele tientallen geïnteresseerden overhandigd aan de laatste Gusto-directeur uit de familie Smulders, Robert Smulders en de huidige directeur van Gusto MSC, Nils van Nood.

Het Historisch Jaarboek is een uitgave van de Heeringastichting, waarin de auteurs van het voormalige Schiedamse tijdschrift Musis hun samenwerking voortzetten. De stichting wil historisch onderzoek, met name in Schiedam, blijvend bevorderen.

In het boek over 2017 zijn bijdragen te vinden over de evangelisch-lutherse gemeente die kerkte in De vaste burcht op de hoek van de Lange Nieuwstraat en de Oranjestraat (door Ingrid van der Vlis), over Daan van Golden (door Hans van der Sloot), over de Brandersbuurt (Peter de Lange) over de Piet Paaltjens Parade (Jan van Bergen en Henegouwen) en over de spotprenten van Theo Gootjes (Hans van der Sloot). Plus enkele artikelen over de Gusto, die veertig jaar geleden zijn deuren definitief sloot. Vandaar de presentatie bij Gusto MSC. Caroline Nieuwendijk schreef over de oorzaken achter de sluiting, Henk Slechte over de komst van Gusto naar Schiedam. Deirdre Carasso en Annemieke Olthuijs bespreken de foto's van Cas Oorthuys die momenteel in het Stedelijk Museum Schiedam hangen.

Hans van der Sloot en Laurens Priester kijken bij wijze van kroniek terug op het jaar 2017 in Schiedam.

Het Historisch Jaarboek is vanaf morgen te koop bij Post Scriptum, het Schiedams Boekhuis, de Historische Vereniging en het stedelijk museum.


Gerelateerd