Half jaar voor afperser die milljoen wilde van voetbaltrainer

16-12-2021 Nieuws Cerberus/Jan Jaap Broekhuijsen


SCHIEDAM - De Rotterdamse rechtbank acht wel degelijk bewezen dat de ontkennende jeugdige Schiedammer M.C. (20) een voetbaltrainer uit Vlaardingen heeft proberen af te persen voor een miljoen euro. Daarvoor krijgt hij een half jaar gevangenisstraf.

"De geuite dreigementen waren zeer ernstig'', aldus de rechtbank, ook gelet op de beschieting van de woning van het slachtoffer aan de Hoflaan twee weken voordien. Hoewel zijn bedreiging naar dat schietincident lijkt te verwijzen, is niet komen vast te staan dat verdachte met dat schieten zelf iets te maken had, dat was hem ook niet ten laste gelegd. Wel ten laste gelegd - én nu bewezen verklaard door de rechtbank - is dat de Schiedammer in de nacht van 17 op 18 augustus een appje stuurde naar het slachtoffer waarin hij eiste dat deze binnen 48 uur een miljoen euro in bitcoins zou betalen, anders zouden zijn dochter, vrouw en schoonzus ‘de pijp uitgaan’.

In de bedreiging zei de dader dat het slachtoffer 'een grote fout' had gemaakt 'door geld op mensen hun hoofd te zetten'. Om daar vervolgens aan toe te voegen dat er een 'boete' volgde: "Nu staat er geld op jou en je naasten hun hoofden''. Tijdens de behandeling van de zitting werd niet duidelijk waar dat allemaal over ging. De Schiedammer ontkent en het slachtoffer was niet aanwezig tijdens de zitting.

Volgens de Schiedammer zat zijn DNA op het mobieltje waarmee het dreigappje was verstuurd omdat hij daar per ongeluk op was gaan zitten. Het mobieltje was van een vriend van hem, beweerde hij. Maar de rechtbank acht dat niet aannemelijk en 'weinig plausibel'. Onder meer omdat de verdachte daar pas op de zitting mee aankwam, met dat verhaal. Ook wilde hij de naam van de vriend niet noemen, noch andere controleerbare gegevens verstrekken die dat alternatieve scenario zouden kunnen onderbouwen.

De rechtbank bepaalde ook dat de verdachte twee jaar lang niet in de straat van het slachtoffer mag komen. Verder mag hij geen contact met hem opnemen.

Er zouden nog drie andere verdachten zijn in deze zaak, maar de rechtbank heeft niet bewezen verklaard dat C. met hen samenwerkte zoals wel was ten laste gelegd. Het OM eiste negen maanden cel tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden.Gerelateerd