Categorieën

Service

Half miljoen voor stadsherstel

Half miljoen voor stadsherstel
Politiek

Half miljoen voor stadsherstel

  • Kor Kegel
  • 31-08-2017
  • Politiek
Half miljoen voor stadsherstel

Stadsherstel rizcht zich op verwaarloosd erfgoed waarvan de restauratie commercieel niet interessant is

SCHIEDAM – Stichting Stadsherstel Schiedam wordt omgezet in een besloten vennootschap die ook in Vlaardingen en Maassluis actief zal zijn met de restauratie van commercieel niet interessante monumenten. De naam wordt Stadsherstel Maassteden BV.  

Hiertoe zullen de gemeenten Schiedam en Vlaardingen elk voor honderdduizend euro aandelen nemen in de nieuwe BV en de gemeente Maassluis voor vijftigduizend. Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. zal de gezamenlijke bijdragen van de gemeenten verdubbelen, zodat een half miljoen euro vrijkomt voor de komende vier jaar.
Tot nu toe kon Stadsherstel Schiedam bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers. Nu het bestuur aftreedt, kunnen op deze basis geen opvolgers worden gevonden. Voor de BV wordt gedacht aan een betaalde directeur.  

Burgemeester en wethouders van Schiedam schrijven de gemeenteraad dat Stadsherstel zich een goede partner betoonde in een aantal fysieke opgaven, waarbij onrendabel monumentaal vastgoed werd verworven, opgeknapt en in exploitatie genomen. “Het betreffen projecten die voor de markt vanwege onvoldoende rendement niet interessant zijn”, schrijft het college.  

B & W verwachten dat een BV beter dan een stichting in staat zal zijn om er particuliere investeerders bij te betrekken. Het biedt fiscale voordelen. Vanwege de maatschappelijke doelstelling nemen de aandeelhouders genoegen met een beperkt rendement. De maatschappelijke winst zal zijn dat verwaarloosd erfgoed weer een functie krijgt.  

Het financiële risico voor Schiedam blijft beperkt tot het bedrag van de deelneming van honderduizend euro. De jaarlijkse kapitaallast zal bij een rente van drie procent drieduizend euro zijn. Maar op dit moment geldt een jaarlijkse subsidie van dertigduizend euro, dus negentig procent hiervan zal vrijvallen in de algemene reserve van de gemeente.

Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Schiedamseweg 53, Vlaardingen

Meer over Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. →