Handhavers: weinig bonnen nodig voor Coronaregels

03-05-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – De Coronaregels worden de laatste tijd goed nageleefd. In ieder geval is er voor de handhavers in Schiedam weinig reden voor optreden.

Niet meer dan elf bekeuringen en negen formele waarschuwingen hadden zijn in april (tot en met afgelopen woensdag) nodig om de naleving van de regels gedaan te krijgen.

“Supermarkten zijn, mede naar aanleiding van enkele signalen van inwoners, weer extra gecontroleerd en gemonitord”, zo schrijft burgemeester Cor Lamers in een update aan de gemeenteraad. “Daarbij zijn geen excessen geconstateerd. Wel zijn de afspraken met ondernemers opnieuw bij hen onder de aandacht gebracht. Waaronder het consequent toepassen van het deurbeleid.” De mondkapjesplicht wordt voor ongeveer 95 procent nageleefd door het winkelend publiek, aldus de burgemeester. “Bij het coachend aanspreken van ondernemers door de BOA’s reageert men begripvol.”

Ook op en rond Koningsdag bleef het in Schiedam ‘over het algemeen erg rustig’. “Uiteraard was er wel wat extra drukte in het centrum van de stad en ook in de parken. Met name het Beatrixpark was druk, maar wel beheersbaar. De parkeerterreinen bij het park waren echter wel (te) vol. Om dat beheersbaar te houden zijn de ingangen hiervan om drie uur afgesloten.”

Handhavers dienden aan het eind van de middag wel handelend op te treden in het centrum. “Enkele horecaondernemers zijn aangesproken om de doorstroming van bezoekers te stimuleren.” Bij één bedrijf gingen zij verder dan praten. Daar stonden enkele – verboden – statafels. Bezoekers bleven daarom bij het café staan, zo doet burgemeester Lamers uit de doeken. De statafels zijn ‘op aanwijzing van Toezicht en Handhaving’ verwijderd. “Er zijn geen locaties geweest waar veel overlast is ontstaan. We kijken dus terug op een rustige en binnen de beperkte omstandigheden prettige Koningsdag.”

Dertig ondernemers maakten gebruik van de mogelijkheden, geboden door de gemeente, om hun terras uit te breiden. Er waren 35 verzoeken ingediend: drie aanvragen werden afgewezen ‘om veiligheidsredenen of wegens gebrek aan ruimte’, twee verzoeken zijn nog in behandeling. De uitbreidingen dienen uiteraard niet om het aantal stoelen groter te maken, maar om afstand tussen de bezoekers te creëren.

Volgens Lamers verliep de heropening van de terrassen afgelopen woensdag ‘goed’. “Het sfeerbeeld was goed. Mensen zaten met z’n tweeën aan tafels. Winkels waren niet te
druk. De sfeer was rustig en gezellig. T&H is ook proactief aanwezig geweest. Handhaving kon zich beperken tot coachend optreden.”Gerelateerd