Hardcore Hitler en de Graauwe Hengst

09-08-2015 Nieuws Han van der Horst

COLUMN - De Graauwe Hengst is in opspraak geraakt. Het roemruchte muziekcafé staat plotseling in de reuk van extreem rechts en nationaal socialisme. De gemeente is geschrokken en wil voortaan van te voren weten wie er allemaal op het podiumpje zullen verschijnen. 't Schijnt dat er op een avond met heftige punk, de Hitlergroet is gebracht naar aanleiding van extremistische teksten.

Hillie, de gelauwerde eigenares van De Graauwe Hengst, verdedigt zich met het argument dat de teksten onverstaanbaar waren en dat ze geen Hitlergroet heeft gezien. Anders had ze wel ingegrepen. Ze verzwakt haar standpunt door eraan toe te voegen dat de twee bands die op de gewraakte avond optraden, er niet meer in komen. Maar misschien is dat een vorm van eieren voor haar geld kiezen. De gemeente is niet mals tegenover de horeca, zoals veel ondernemers in die branche al hebben ondervonden.

Er traden die avond twee bands op, The Firm en Blindfolded. Is het waar dat zij neonazistische teksten zongen? Bracht het publiek vol overtuiging de Hitlergroet? We hebben een klein beetje bewijsmateriaal, want Blindfolded heeft een kwartier van zijn Schiedamse concert op youtube gezet. Op https://www.youtube.com/watch?v=j-QAhGFoCVA is het te zien.

Duidelijk is dat dat wij te maken hebben met lieden aan wie de Verlichting is voorbijgegaan. Zo nu en dan wordt door een of twee mensen in het publiek inderdaad de rechterarm geheven. Is dat het gewraakte gebaar? De eerste de beste 'Unterscharführer' zou een behoorlijke afstraffing geven aan wie de Germaanse groet op zulk een karikaturale wijze bracht.

Niettemin is duidelijk dat het allemaal geen toogdag was van Groen Links. Blindfolded heeft inderdaad banden in de extreem rechtse hoek, zo blijkt uit een analyse van het blad Alert http://www.alertmagazine.nl/, dat de neonaziscene op de voet volgt. Geen lekkere jongens. Is de gemeente daarom terecht in actie gekomen?

Als Blindfolded en hun aanhang in dit land aan de macht zouden komen, is het snel afgelopen met het grondrecht van de vrije meningsuiting. Wat houdt dit recht in? Kort gezegd dat je zonder voorafgaande toestemming openbaar mag maken wat je wilt. Zonder 'voorafgaande toestemming' dus. Dat vrijwaart je niet van de consequenties. Wie lastert of haait zaait, kan achteraf worden aangepakt. Vooraf niet, want dit is een vrij land zonder censuur.

Als cafés van te voren bij de gemeente moeten melden welke bands ze willen engageren, is dat de eerste stap op een hellend vlak. Eigenlijk doet de overheid dan precies wat extreem rechts wil: controle op wat gezegd, gezongen en geschreven wordt.

Er is ook geen enkele praktische reden voor: horecagelegenheden maken altijd van te voren bekend wie er allemaal komen optreden. Een blik op hun website en in de uitgaansagenda's is voldoende om tijdig vast te kunnen stellen wat er allemaal in het vat zit.

Soms denk ik wel eens dat al die overspannen reacties uit een kwaad geweten voortkomen. Dit is een land waar het bon ton is maatschappelijke problemen in verband te brengen met afkomst en etniciteit; waar het in brede kring als heel geestig geldt en vrij van mening om de verdrinkende vluchtelingen in de Middellandse Zee als dobbernegers aan te duiden. Waar elke daad van menselijkheid wordt veroordeeld om zijn vermeende 'aanzuigende werking'. Ja, en als dan een paar ongewassen jongens de consequentie trekken en tijdens een hardcore-concert de bijbehorende lichaamstaal ten toon spreiden, is ineens de beer los.

Als Hillie van De Graauwe Hengst nog een beetje zit te puzzelen op het programma, dan heb ik wel een tip: https://www.youtube.com/watch?t=139&v=RlrNPBfOowg