Havenbedrijven willen plastic het water uit

01-03-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Bedrijven uit de haven gaan samenwerken om de vervuiling van het water in het Rijnmondgebied met plastic te verminderen.

De kunststofproducerende industrie heeft samen met het Havenbedrijf Rotterdam, Ducor Petrochemicals Plastics Europe, de DCMR en Rijkswaterstaat een bijzondere samenwerking opgezet; de 'Taskforce Clean Sweep Rotterdam'. Die werkgroep moet de aanwezigheid van plastic korrels, poeders en vlokken in het water van de Rotterdamse haven drastisch verminderen.

De samenwerking is een vervolg op een conferentie van in september vorig jaar. Aanleiding daarvoor was de publiciteit die milieuorganisatie Plastic Soup Foundation zocht met de vondst van plastic korrels in het water en op oevers in de haven van Rotterdam. Ann Geens, sitemanager van producent Ducor en voorzitter van de Taskforce, erkent het probleem. ’Ik moet eerlijk bekennen dat onze ogen zijn opengegaan. Er liggen in het Rotterdamse havengebied te veel losse pellets (korrels) op kades, bedrijfsterreinen en ook in het water. We pakken als Ducor dit probleem nu aan, maar dat moet natuurlijk veel breder gebeuren. Ik ben daarom erg blij dat we zoveel partijen in de hele keten bij elkaar hebben kunnen brengen. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen.”

De werkgroep heet voluit Taskforce Clean Sweep Rotterdam, naar het programma Operation Clean Sweep van Plastics Europe, de brancheorganisatie van de kunststofproducerende industrie. Dit convenant is breed ingeburgerd in de industrie en ondertekenaars streven naar nul emissie van plastic pellets, poeders en vlokken. Geens: “Naast bewustwording geeft het ook praktische handvatten voor de aanpak van het probleem. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de werklocatie, maar ook aanscherpen van procedures en bewustwording creëren en trainen van het personeel. Er komen steeds meer ondertekenaars van OCS, zoals onlangs nog het Havenbedrijf Rotterdam dat als neutraal platform in de Rotterdamse haven het belang van programma ondersteunt." In diverse werkgroepen zullen in de komende maanden actieplannen worden gemaakt.

De bedoeling is dat zoveel mogelijk bedrijven en organisaties in de gehele keten zich aansluiten bij de werkgroep.


Gerelateerd