Heel Nederland een cliché-Schiedam

09-12-2018 Nieuws Han van der Horst

COLUMN - De gele hesjesbeweging is ook naar Nederland overgewaaid. Althans: er zijn een aantal lieden die in navolging van de boze Fransen een geel hesje aantrekken om van hun onvrede blijk te geven. Ze zijn boos. Ze voelen zich gepiepeld. Nergens komt wat van terecht en zij mogen er voor betalen.

Een duidelijk programma is er niet. De gele hesjes hebben geen duidelijk overzicht van eisen. Ze weten evenmin wat er moet gebeuren om hen weer tot tevreden burgers te maken.

Dat doet heel erg denken aan de cliché-Schiedammer: u weet wel, de permanente mopperaar, die vindt dat toch nergens iets van terechtkomt, die beweert: ¨Of je nu van de hond of van de kat gebeten wordt, het maakt allemaal niets uit”. Die de hele dag afgeeft op ambtenaren en bestuurders van de gemeente. Zij zitten er alleen voor eigen eer en glorie immers. Naar de gewone man wordt niet geluisterd. En moejje de Hoogstraat toch eens zien. Het is een schande. Vroeger kon je er over de hoofden lopen. Vroeger was het zo gezellig in Schiedam. Moet je nu eens zien. En al die buitenlanders krijgen alles.

De gele hesjesdrager lijkt erg op de cliché-Schiedammer wiens eeuwige geklaag alleen maar een verlammende invloed heeft.

Gelukkig is die Schiedammer een mythe. Hij bestaat niet. Bijna had ik geschreven: hij bestaat niet meer, maar zelfs dat durf ik niet te stellen. Wie bij een sportclub gaat of zich anderszins met de samenleving bemoeit, ontdekt dat er in onze stad juist wel veel mensen zijn die zich voor een of ander algemeen belang willen inzetten. Ze lopen zich een ongeluk voor hun club, voor hun straat of voor hun ideaal. En van die jouwers aan de zijlijn, die kom je in de praktijk heel weinig tegen. Die bestaan alleen maar in onze eigen kop.

Toch doen de gele hesjes zoals die bijvoorbeeld zaterdag op de Erasmusbrug rondliepen, me erg denken aan die negatieve cliché-Schiedammers.Gerelateerd