Herculesvliegtuigen laag over regio

17-09-2020 Nieuws Redactie

Foto: Defensie


SCHIEDAM - In Schiedam was het gisteren een geronk van jewelste, toen in ieder geval twee Hercules-transportvliegtuigen over kwamen vliegen. Vandaag werden ze boven Maassluis gesignaleerd, waar ook parachutisten werden gedropt.

Dezer dagen oefent de Koninlijke Luchtmacht boven Nederland, onder meer met droppings van de parachutisten van de Luchtmobiele Brigade. Aan de oefening met de naam Falcon Leap nemen volgens het ministerie van Defensie verschillende typen vliegtuigen deel.

Er wordt gevlogen vanaf vliegveld Eindhoven, niet alleen door Nederlandse vliegtuigen, maar ook van machines van buitenlandse luchtmachten. Voor de liefhebbers: Nederland komt met een C-130 Hercules. De Amerikanen en Belgen zijn er beiden met een C-130H, de Duitsers met een C-160 Transall en een M28 Skytruck. Verder levert Frankrijk een C-130J en Tsjechië een SC7 Skyvan. Naast Nederlandse, springen ook parachutisten uit België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Vanmiddag was het de beurt aan Maassluis om verbaasd en wellicht verschrikt omhoog te kijken. Rond kwart over een kwamen daar vijf vliegtuigen laag overvliegen. In de directe omgeving werden parachutisten gedropt.

Bij de DCMR werd gisteren door regiogenoten geklaagd over het lawaai van de transporttoestellen.

De vliegtuigen vliegen ook zo laag omdat ze op zicht vliegen en de commerciële luchtvaart niet willen storen. Verder zijn ze zo groot dat ze op het oog nog dichterbij lijken dan ze feitelijk zijn, aldus een woordvoerder van vliegbasis Eindhoven. Morgen wordt de oefening afgerond.