Herdenking Vergeten Bombardement op zaterdag

30-03-2022 Nieuws Redactie

Ruim 75 jaar geleden verwoestten Amerikaanse bommenwerpers per vergissing een groot deel van de wijk ; foto: bospoldertussendijken.nl


SCHIEDAM/ROTTERDAM - De bommen sloegen in op een paar honderd meter van de Schiedamse gemeentegrens en waren bedoeld voor de werf van Wilton Fijenoord in Schiedam: zaterdag wordt het zogenoemde Vergeten Bombardement herdacht in Rotterdam van 31 maart 1943.

Door het bewolkte weer, de onduidelijke instructies en navigatiefouten van de jonge, onervaren bemanning kwamen de bommen op allerlei plekken in Rotterdam-West terecht: Keilehaven, Lekhaven, Heijplaat en Wilton-Fijenoord. Door de stormachtige wind kwamen de laatste honderd bommen zelfs niet op de haveninstallaties terecht, maar noordoostelijk daarvan. Rond half twee ’s middags veranderde een deel van de wijk Tussendijken in een inferno. De schade was enorm: behalve de vele doden en gewonden waren 2661 woningen, 190 winkels en 89 bedrijven verwoest. Haast 13.000 mensen werden dakloos.

Het bombardement werd altijd herdacht op 14 mei, de dag waarop Rotterdam stilstaat bij het bombardement van 1940. In het verleden zijn er wel herdenkingen geweest, zoals die in 1993. Toen werd het monument aan de Rosener Manzstraat onthuld. In 2017 werd de aanzet gegeven tot een jaarlijkse herdenking. Ook dit jaar vindt de herdenking plaats in Park 1943, bij het monument. 

De bijeenkomst start om 13.15 uur met een openingswoord, muziek en een gedicht. Daarna volgt een minuut stilte, precies op het tijdstip waarop destijds de bommen vielen. Gevolgd door een kranslegging door onder meer burgemeester Ahmed Aboutaleb en daarna houdt hij een toespraak.