Herinneringen aan Hans Breukhoven

20-01-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Een gedreven man met hart voor de zaak, die ook zijn wil kon opleggen. Dat is een van de typeringen die vandaag naar voren komt als je Schiedammers vraagt naar hun herinneringen aan Hans Breukhoven. Die overleed vandaag, op zeventigjarige leeftijd.

Noa de Man interviewde drie mensen met herinneringen aan Breukhoven voor de camera: Kor Kegel bracht zijn herinneringen aan de oprichter van de Free Record Shop op schrift op de site van Het Nieuwe Stadsblad. U vindt beide producties op deze pagina.Het Nieuwe Stadsblad
In memoriam: Hans Breukhoven leerde ons nieuwe muziekstijlen kennen
Door Kor Kegel

SCHIEDAM – Zijn allereerste platenzaak zat in een pijpelaatje op het Broersveld 5. Het was het smalste winkeltje van Schiedam. Daar zette Hans Breukhoven muziek op die niemand nog kende. De allernieuwste langspeelplaten. Matching Mole. Hatfield and the North. Voor wie al van Soft Machine en Caravan hield, was dat een verrijking. Ik geloof dat de hele kraakbuurt rond de Laan klant was van die eerste Free Record Shop, waarmee Hans Breukhoven op donderdag 14 oktober 1971 was begonnen.

Hij was een groot muziekkenner. Hij introduceerde experimentele muziekstijlen en was op die manier zowat een muziekleraar. Hans had die kennis opgedaan toen hij – na de Mulo en een opleiding tot hofmeester – gastheer werd op schepen van de Holland-Amerika Lijn. Telkens als hij in New York was, kocht hij lp's bij Sam Goodies waar hij een korting van twintig procent kreeg. Vrienden in Nederland gaven hem verlanglijstjes mee en zo kwam Hans Breukhoven op het idee een platenzaak op te zetten, ook al was hij eerst nog een tijdje textiel- en pruikenhandelaar.

De Schiedamsche Courant hield begin jaren zeventig een Top 10 bij van wat er in de stad het meest aan platen werd verkocht. De Free Record Shop zette daarin steeds meer de toon, want Hakkert, Radio Modern en Van Dalen bleven hangen in het meer klassieke genre en de brave pop.

Zijn platenzaak groeide. Hans opende filialen. Op dinsdag 30 september 1986 vierde hij het derde lustrum met de opening van een kantoorpand in de Spaanse Polder. De keten telde toen al 40 winkels. In 1995 opende hij met zijn vrouw Connie, bekend als zangeres Vanessa, de Nieuwe Passage in Schiedam, waar ook een filiaal van de Free Record Shop kwam. In 2008 telde de keten 182 winkels in Nederland en 66 in België. In de Quote 500 werd het vermogen van Hans Breukhoven geschat op 72 miljoen euro. Hij had aandelen in SnowWorld en was eigenaar van de Amsterdamse megastore Fame. Maar toen hij in 2012 in Londen ging wonen, stootte hij deze belangen af en ging tot zijn verdriet de Free Record Shop failliet.

Twee jaar later werd alvleesklierkanker bij hem geconstateerd. We hadden in het afgelopen jaar contact en hij liet weten al zijn energie te willen richten op herstel. Soms ging het beter. Maar vandaag, vrijdag 20 januari, kwam hij in Londen te overlijden. Hans Breukhoven, geboren op donderdag 31 oktober 1946 in Rotterdam, is 70 jaar geworden.Gerelateerd