Hermes DVS op zoek naar talenten en enthousiasme voor vrijwilligerstaken

17-08-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Hermes DVS gaat op een bijzondere manier proberen nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Ambitie is talenten en enthousiasme van vrijwilligers beter te benutten

“Iedereen heeft het druk, maar iets doen voor je verenging hoort er bij", zegt Hermes DVS-voorztter Marinus Elenbaas. Toch kan geen club, zeker niet als die wil bloeien, zonder voldoende vrijwilligers. “Onze vraag zal niet zijn wie er wat wil doen, maar wát men wil doen", aldus de voorzitter. "Voor iedereen is wel iets passends te bedenken.”

Vanaf aanstaande maandag worden zoveel mogelijk leden persoonlijk benaderd met de vraag hoe zij meer voor de vereniging kunnen betekenen. De Harga-club maakt daarbij gebruik van een de landelijke aanpak ‘Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd’ (MVKT), die is ontwikkeld door Sportservice Noord-Holland.

MVKT is een methode waar al enkele jaren op verschillende plekken in het land ervaring mee is opgedaan. In een periode van enkele maanden wordt geprobeerd leden van clubs te overtuigen meer vrijwilligerstaken uit te voeren. Met behulp van vier workshops worden praktische stappen uitgewerkt. Hierbij is onder meer aandacht voor het inventariseren van alle taken, imagoverbetering van het vrijwilligerswerk en het persoonlijk benaderen van alle leden. In veel gevallen, zo leert de ervaring, lukt het de verenigingen om met de campagne het beoogde aantal nieuwe vrijwilligers te winnen.

Niels van Weert is cursusleider Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd: “Vrijwilligerswerk is het fundament van de sport. De sport in Nederland wordt gedragen door de eigen leden. Hoe breder dat draagvlak is hoe gezonder de vereniging! Het is fantastisch dat ook deze vereniging er helemaal voor gaat om het fundament van hun vereniging te verstevigen.”

Hermes DVS hecht volgens Elenbaas veel waarde aan betrokken leden. “Hermes DVS is een authentieke vereniging mét ambitie. Die ambitie brengt met zich mee dat er meer vrijwilligers nodig zijn om de verenigingsdoelen te bereiken. We hebben geïnventariseerd voor welke taken binnen de vereniging meer handen gewenst zijn. Die taken zijn erg divers. Daardoor is er voor ieder lid dat zijn of haar steentje wil bijdragen wel een klus naar wens. We kijken daarbij in eerste instantie naar de talenten en interesses van geïnteresseerden, en zoeken daar een passende taak bij. Zo is het voor de nieuwe vrijwilligers erg leuk om vanuit hun eigen ervaring (of kunde) en enthousiasme aan de slag te gaan.”Gerelateerd