Het ABC van de collectie - in het stedelijk

17-02-2016 Nieuws Redactie

Zestien werken uit de collectie, foto: Stedelijk Museum Schiedam


SCHIEDAM - Het ABC van de Collectie. Zo gaat de nieuwe tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam heten, die op 27 februari voor het eerst te zien is.

Het wordt een tentoonstelling over hoe en wat het museum in de afgelopen vijftien jaar heeft verzameld, met steun van subsidiënten, donateurs en anderen. Tegelijk geeft 'Het ABC van de Collectie' een beeld van actuele ontwikkelingen in de Nederlandse kunst van na 1945.

Het ABC van de Collectie geeft inzicht in de manier waarop het museum kunstwerken verwerft en hoe nieuwe aankopen zich verhouden tot schenkingen en langdurige bruiklenen. In zes zalen wordt een royale selectie van de aanwinsten getoond, waarbij in twee aparte zalen wordt ingegaan op de omvangrijke uitbreiding van de collectie door de schenking van de Altena Boswinkel Collectie - goed voor vijftienhonderd objecten - en het beheer van de NOG Collectie van stichting Beheer SNS REAAL. Aan de hand van informatieve grafieken wordt de manier waarop de collectie in de loop der jaren is gegroeid zichtbaar gemaakt.

In de afgelopen vijftien jaar heeft het Stedelijk Museum Schiedam ruim drieduizend kunstwerken aan de collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst toegevoegd. Met aankopen, schenkingen, langdurige bruiklenen en reconstructies werd de collectie uitgebreid. Belangrijke financiële steun daarbij kwam van de gemeente, het Mondriaan Fonds, de Vereniging Vrienden van het Stedelijk Museum Schiedam en van particulieren, kunstenaars en galerieën. Langdurige bruiklenen zijn er behalve van de NOG Collectie onder meer van de collectie Roetgering en Fondation Constant.

Het Stedelijk Museum Schiedam verzamelt en exposeert sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw moderne en hedendaagse Nederlandse kunst. Het museum is een van de eerste in Nederland dat kunst verzamelt van kunstenaars van de CoBrA groep. Dit vormt de basis voor een van de collecties van het museum: Experimentele en informele kunst 1945 – 1960.

Vanaf 1964 richt het museum zijn verzamelbeleid vooral op Nederlandse kunstenaars ‘die nog geen naam hebben verworven’. Deze aankopen groeien uit tot een andere kerncollectie in het museum, namelijk die van de Seriële, systematische, fundamentele en radicale schilderkunst. De derde collectie en een belangrijke pijler voor de gehele collectie van het museum is de collectie Hedendaagse (sociaal en maatschappelijk geëngageerde) kunst.

 Gerelateerd