Hoe Kerstmis in Schiedam besmeurd wordt

24-12-2021 Nieuws Han van der Horst

Foto: Louise Melchers


COLUMN - Er komt een schip met een stuk of vijftig asielzoekers naar Schiedam. De gemeente heeft het een ligplaats aangewezen op de Buitenhavenweg. De burgemeester heeft bovendien verzekerd dat het over vier maanden weer verdwenen is.

Wie afgaat op de sociale media krijgt de indruk dat nu heel Schiedam op zijn kop staat. De VVD heeft een aantal kritische tweets geplaatst, waarin deze partij laat merken zich overvallen te voelen. Het raadslid Maarten Reuderink windt zich blijkens zijn facebookpagina ernstig op. En het AOV belooft te proberen de komst van het asielzoekersschip tegen te houden. Onder de berichtgeving maakt zich de woede van de twitteraars breed. Eentje durft zijn veertienjarige dochter niet meer naar de sport te sturen bij de Gusto. ¨Lekker bij Rutte en Kaag stoppen¨, roept een ander. En: ¨Ik zou zeggen: bruggen omhoog, hou ons eiland droog¨. ¨Buiten de sluizen met die boot of op het midden van de Nieuwe Maas zodat ze niet aan land kunnen¨. Wat mij betreft spant echter deze tweet de kroon, niet om wat er staat maar om wat de auteur impliceert: ¨50 man op een boot en wij met kerst met zijn vieren achter een voordeur. En onze kinderen 10 tot 15 jaar op een wachtlijst voor een huisje. En voor hun word(sic) alles geregeld vast ook nog een kerstdiner¨.

Zo kolkt de haat juist in deze dagen door onze stad. Wat gebeurt er nu helemaal? Een boot met vijftig passagiers legt aan om daar maximaal vier maanden te blijven. Daarna verdwijnt hij weer met opvarenden en al. 

Even tussendoor een spannende film voor de kerstdagen nu we zo weinig gasten mogen ontvangen in verband met de Omicron: https://www.youtube.com/watch?v=9lokt_5CVyY. Dat je mekaar met zijn vieren achter de gesloten deur niet de hele tijd wanhopig in de ogen zit te kijken.

Die asielzoekers worden ondergebracht aan de rand van de stad. Wie weet kom je ze volgende week nog tegen, op straat tussen de zorgvuldig gesloten huizen en de dichte winkeldeuren. 

Het moet toch ver met je gekomen zijn als dat je angst inboezemt. 

Gelukkig worden de meeste Schiedammers misselijk van de manier waarop een haatdragende minderheid, aangevuurd door bepaalde politieke kopstukken, niet alleen de kerstdagen maar ook de goede naam van onze stad besmeurt.

Gerelateerd