Categorieën

Service

Hof bevestigt straf Schiedammer voor omkoping douanier

Hof bevestigt straf Schiedammer voor omkoping douanier
Nieuws

Hof bevestigt straf Schiedammer voor omkoping douanier

  • Redactie
  • 24-05-2020
  • Nieuws
Hof bevestigt straf Schiedammer voor omkoping douanier

DEN HAAG – Rene F. blijft vrij. De Schiedammer, betrokken bij de geruchtmakende cocaïnesmokkel waarbij douanier Gerrit G. werd omgekocht, kreeg hiervoor in hoger beroep vier jaar cel opgelegd. Die tijd heeft hij al in voorarrest gezeten, ten dele in Argentinië.

Dit bleek vorige week bij het gerechtshof in Den Haag. Daar diende het hoger beroep van zowel René F. (52) zelf, als het Openbaar Ministerie, tegen de vier jaar die de rechtbank de Schiedammer voor omkoping had opgelegd.

F. benaderde samen met zakenpartner Dennis van den Berg douanier G. met de vraag om containers door te laten in ruil voor grote sommen geld.

In de tenlastelegging worden genoemd giften van 650.000 euro en van 900.000 en een miljoen euro en de belofte om drie miljoen euro toe te schuiven. Het hof acht die bedragen niet bewezen.

Gerrit G. (59) ging op het voorstel in en kreeg van het gerechtshof daarvoor opnieuw veertien jaar cel. Hij werd vijf jaar geleden aangehouden en bekende vrijwel direct dat hij, werkend bij de afdeling Pre Arrival van de douane, in de twee jaar daarvoor containers in het douanesysteem Prisma ‘op wit zette’. Containers werden zodoende niet gecontroleerd. Ook adviseerde hij welke bedrijven het beste bij de smokkel betrokken konden worden. “Een douaneman, op een cruciale plek in de haven, zwicht voor de verleiding van het grote geld en zet de poorten voor de containers met verdovende middelen wagenwijd open”, vatten de aanklagers in het hoger beroep het samen.

Dennis van den Berg (49 – achternaam op eigen verzoek) kreeg in hoger beroep tien jaar cel opgelegd voor onder meer medeplegen van invoer van cocaïne en witwassen. Verder moet hij twee voorwaardelijke straffen van zes maanden cel nu ook uitzitten.

Van den Berg wordt beschouwd als het eigenlijke doelwit van de moord waarbij de onschuldige Rob Zweekhorst op 1 januari 2014 in Berkel en Rodenrijs werd doodgeschoten. F. zou daartoe opdracht hebben gegeven. Het beroep ging niet over deze moord.

F. werd op zijn beurt ook al eens beschoten, maar wist ondanks zijn verwondingen te ontkomen. Van den Berg wordt daarbij als opdrachtgever genoemd. De twee zakenpartners hadden ruzie gekregen. Dat zou zijn gebeurd nadat een partij van driehonderd kilo cocaïne op 9 december 2013 in beslag werd genomen. Het beroep ging ook niet over deze smokkel.

Het hof rekent F. in de uitspraak de omkoping zwaar aan. “Met deze omkoping heeft de verdachte de geregelde werking van een orgaan van het staatsgezag, de Douane Nederland, belemmerd. (..) De verdachte heeft door zijn handelen, louter om er zelf financieel beter van te worden, de integriteit van een overheidsorgaan aangetast en daarmee het vertrouwen dat de burger in het optreden van de douane moet kunnen stellen geschaad.”

Het hof ziet geen aanleiding om een lagere gevangenisstraf op te leggen dan de rechtbank heeft gedaan ‘gezien de grote hoeveelheden verdovende middelen die op deze wijze getracht werden ongecontroleerd het land in te brengen’. “Het hof neemt daarbij mede in aanmerking dat de verdachte blijkens een hem betreffend uittreksel Justitiële Documentatie d.d. 20 februari 2020 eerder onherroepelijk is veroordeeld voor het plegen van een strafbaar feit. Dat heeft hem er kennelijk niet van weerhouden het onderhavige feit te plegen.”

Zie voor de gang van zaken bij de rechtbank, hier.

En voor wat er mogelijk nog voor F. in het vat zit, hier.