Hof bevestigt: vijftien jaar voor Schiedammer

30-11-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Schiedammer Rizwan V. is in hoger beroep tot vijftien jaar cel veroordeeld.

Het gerechtshof in Den Bosch gaf hem die straf voor zijn aandeel in de dodelijke overval op een 86-jarige vrouw in Helmond in 2014. De vrouw overleed na ernstige mishandeling.

V. (nu 29 jaar) was met twee mededaders, afkomstig uit Nuenen, naar de woning van de bejaarde vrouw gegaan omdat ze vermoedden dat zij geld in huis had. Ze deden zich voor als medewerkers van een energiebedrijf. Toen de vrouw doorkreeg dat de mannen aan de deur geen goede bedoelingen hadden, begon ze te gillen, waarop ze werd mishandeld en vastgebonden.

De drie waren in 2017 al veroordeeld; het Openbaar Ministerie ging tegen de uitspraak in beroep omdat het de straffen te laag vond. De mannen hebben volgens de aanklager tijdens de zitting drie weken geleden, ‘enkel uit geldzucht’ de vrouw om het leven gebracht. “Haar laatste uren moeten vreselijk zijn geweest, vol pijn, wanhoop en doodsangst.” De vrouw liep gebroken ribben en gebroken botten in het gezicht op. De tiewraps waarmee ze aan een tafelpoot was vastgebonden, sneden tot op het bot, zo bleek tijdens de zitting. De oude dame werd uren na de overval gevonden door haar zoon en overleed later in het ziekenhuis.

V. bleef er tijdens de zitting bij dat hij de vrouw slechts een duw gaf, en een klap in het gezicht. Meer geweld werd er volgens hem niet toegepast. Dat is volgens pathologen onmogelijk. Ze zagen bloeduitstortingen over het hele lichaam, gebroken ribben en armen en veel breuken in haar gezicht. Het moet heftig grof en meervoudig geweld zijn geweest, zo stelden ze. Ik heb haar geen pijn gedaan, zette V. daar tegenover.

Tijdens de eerste rechtszaak zeiden de drie dat ze wilden inbreken bij de vrouw, die niet thuis zou zijn. Toen ze wel thuis bleek zouden de mannen hebben geïmproviseerd. Voor het hof gaf V. toe dat zij die ochtend vanuit Nuenen naar Helmond reden met het plan voor een overval. V. werkte voor een nutsbedrijf en had het jasje van dat bedrijf aan. Hij liep langs het huis en zag de vrouw binnen zitten. Geen inbraak dus, en er was al afgesproken dat ze haar dan zouden overvallen. Daarom hadden ze ook de tiewraps bij zich.

De aanklager eiste voor het hof twintig jaar voor V., achttien jaar voor zijn medepleger Henk van D. en negen jaar voor Jacky W., die de plannen voor de overval had gemaakt maar in de auto bleef toen zijn twee mededaders de woning in Helmond binnengingen. De twee inwoners van Nuenen, nu 35 en 34 jaar oud, werden eerder veroordeeld tot acht en zes jaar.

Het OM kreeg niet haar zin met een hogere straf voor V. De vijftien jaar die de rechter hem eerder oplegde werd door het hof gehandhaafd. De straffen voor de andere twee gingen wel omhoog, naar tien jaar voor Van D. en acht jaar voor W.

Zie ook dit artikel uit 2017.Gerelateerd