Hollandser kan het niet: oliebollen met draaiorgel

13-11-2020 Nieuws Kor Kegel

Een medewerkster van Frankeland neemt de oliebollen aan van Nico Sterrenberg, terwijl Wouter Zuidema zijn draaiorgel laat spelen. Foto: Wendy van Dongen

SCHIEDAM – Voorbijgangers en winkelend publiek in de Sint Liduinastraat dachten gisteren dat Frankeland een feestje had omdat de beoogde uitbreiding aan de Nieuwe Haven in een nieuwe fase is gekomen met de voorbereidingen van een nieuw bestemmingsplan. Maar het draaiorgel van Wouter Zuidema stond er niet om de uitbreiding met HavenVeste te vieren. De orgelman liet zijn instrument de traditionele oliebollentraktatie begeleiden.  

Elk jaar trakteert Frankeland de bewoners op de eersteklas oliebollen van Nico Sterrenberg, die ze in zijn Gebakkraam bakt vlak voordat ze bij Frankeland worden uitgedeeld. Verser kan dus niet. Maar het uitdelen van de oliebollen verliep gistermiddag wel anders dan in voorgaande jaren. Vanwege de Coronamaatregelen konden de bewoners niet bijeenkomen in de Havenzaal. Medewerkers van Frankeland haalden de schalen met oliebollen buiten op de parkeerplaats op om ze vervolgens op de afdelingen rond te brengen.  

Wel konden de bewoners het vrolijke gebeuren voor de hoofdingang vanuit hun appartement volgen, zoals ze dat ook eerder tijdens de Coronacrisis konden als er buitenoptredens werden georganiseerd. Menig voorbijganger in de Sint Liduinastraat bleef eventjes stilstaan om naar het draaiorgel van Wouter Zuidema te luisteren, maar wie dacht er ook een oliebol te kunnen kopen werd doorverwezen naar de Gebakkraam van Nico Sterrenberg die nu voor het tweede seizoen op de Koemarkt staat, na tientallen jaren aan de Nieuwe Haven te hebben gestaan.  

De oliebollentraditie valt bij de bewoners van Frankeland goed in de smaak. “Wat een heerlijke bol!” complimenteerde bewoonster José Scholten de beste oliebollenbakker van Nederland.