Categorieën

Service

Honderd kilometer max op A20

Honderd kilometer max op A20
Nieuws

Honderd kilometer max op A20

  • Redactie
  • 13-03-2020
  • Nieuws
Honderd kilometer max op A20

Foto's: FlashphotoNL


SCHIEDAM - Op de hele A20 geldt vanaf vanmorgen een maximumsnelheid van honderd kilometer per uur, tot vanavond zeven uur. En morgenochtend is het wederom vanaf zes uur de snelheid in acht nemen.

De weg hoort bij de eerste wegen in Nederland waar de snelheidsverlaging als gevolg van de stikstofproblemen van kracht wordt. Naar verluidt zijn zevenhonderd mensen actief in de overstap naar een lagere maximumsnelheid in Nederland.

Rijkswaterstaat liet vanmorgen de hoezen van de borden afhalen die daar de afgelopen dagen waren geplaatst. Tot vandaag konden automobilisten tussen het Westland en Vlaardingen 130 kilometer per uur rijden en ook vanaf Rotterdam-Alexander tot Gouda was120 kilometer toegestaan. Ter hoogte van Schiedam geldt van oudsher al de limiet van honderd kilometer.

De snelheidsverlaging naar honderd kilometer per uur op de Nederlandse snelwegen gaat officieel maandag pas in. Maar om het logistiek behapbaar te houden besloot Rijkswaterstaat om een deel van de ruim vierduizend nieuwe borden al vanaf vandaag te onthullen. De politie meldt dat daarmee ook de wettelijke maximumsnelheid op die weggedeelten naar honderd kilometer per uur is gegaan. "Vanaf het moment dat het plastic van de verkeersborden is verwijderd, geldt de nieuwe snelheid. Er kunnen geen twee snelheidsregiems zijn op één weg. Wat op het bord staat is dus leidend." Navigatieapparatuur kan andere snelheden aangeven, maar dat is dus zonder betekenis, aldus de politie.

Vanaf maandagochtend zes uur geldt de nieuwe limiet overal in Nederland, zo laat de politie weten. De nieuwe verkeersmaatregel betekent niet dat de politie extra gaat controleren op snelheidsovertredingen. "Wij blijven met dezelfde capaciteit controleren", aldus Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider Infrastructuur van de politie. "Of er nu een limiet geldt van 120 kilometer of honderd kilometer, dat maakt niet uit voor onze handhaving", aldus Van Hasselt.

Het terugschroeven van de snelheidslimiet is in eerste instantie een milieubesluit geweest. Maar de maatregel heeft volgens Van Hasselt ook een positief effect op de verkeersveiligheid. "Als politie zijn we blij met deze maatregel. Automobilisten worden gedwongen langzamer te rijden, waardoor het snelheidsverschil met een andere automobilist lager is en mensen meer tijd hebben om te reageren als ze bijvoorbeeld een uitwijkmanoeuvre moeten uitvoeren of moeten afremmen. Hierdoor is de verwachting dat er minder ongelukken door snelheidsovertredingen zullen plaatsvinden."