Honger naar geld kostte Ayoub bij Schiedamse ripdeal 't leven

09-09-2021 Nieuws Cerberus/Niels Dekker


ROTTERDAM/SCHIEDAM - Voor de dodelijke ripdeal in een woning in de Schiedamse Boomgaardstraat heeft het Openbaar Ministerie donderdag celstraffen van vijftien jaar geëist tegen twee mannen en een vrouw. "Een afschuwelijke schietpartij", vond de officier van justitie.

Hoewel alle drie verdachten op 28 december 2019 bij de woning waren, kwamen ze tijdens het strafproces van donderdag elk met een eigen versie van de gebeurtenissen.

Als eerste kwam Clifferdson Z. aan het woord. Hij loste de dodelijke schoten die het slachtoffer Ayoub Essabiri (26) uit Rijswijk raakten in hoofd en romp.

Volgens Z. was hij eerder die dag door medeverdachte Eman el K. (24), een Spaanse die verbleef bij zijn vriendin, gevraagd om mee te gaan naar de woning in Schiedam. "Ze zou iets gaan kopen of zoiets.’’

Onderweg pikten ze de derde verdachte Sherandel M. op, waarna ze koers zetten naar de woning van diezelfde M. in de Boomgaardstraat in het centrum van Schiedam. Volgens Z. hadden hij en M. daar gewacht aan de achterkant van het huis, terwijl El K. binnen sprak met twee bezoekers die zij had binnengelaten.

"Op een gegeven moment kwam ze naar ons toegerend. Geschrokken en huilend’’, beweerde Z. In de woning zou hij zijn gestuit op Ayoub Essabiri en diens kameraad. "Ik zag hem met een schietding in zijn hand.’’

Op dat moment pakte Z. zijn eigen wapen. "Ik zei tegen hem: ‘leg dat ding op de grond’.’’ Essabiri zou zijn gaan liggen en het wapen hebben neergelegd. Toen El K. het aan de stok kreeg met de andere man, zou Essabiri zijn pistool hebben gepakt en hebben geschoten op Z. Die werd geraakt in de arm. "Ik schrok en toen bang: bam, schieten. Er was gewoon paniek’’, aldus Z. die zinspeelde op zelfverdediging.

Hoofdschuddend hoorde de Spaanstalige El K. het verhaal van Z. aan. Volgens haar was ze juist door Z. gevraagd om te helpen bij het opzetten van een drugsdeal en had ze daarom contact gelegd met de latere slachtoffers. Ze zou dit hebben gedaan voor geld. "Ze zouden mijn abortus betalen", zei ze.

Een dag voor het ‘ongeluk’, zoals El K. het noemde, had zij de slachtoffers ook al in de Boomgaardstraat ontvangen voor een proefmonster van de heroïne die deze mannen zouden leveren. Een dag later zou de werkelijke deal in dezelfde woning plaatsvinden. "Ik wist niet dat ze de drugs gingen stelen’’, wees El K. in de richting van haar medeverdachten.

Aan de rechters legde de Spaanse uit dat zij de voordeur opendeed toen de twee slachtoffers aanbelden, terwijl Z. en M. zich verstopten in de slaapkamer. Ze leidde de bezoekers naar de huiskamer en liep daarna naar de keuken om een lijntje cocaïne te snuiven. Op dat moment zouden Z. en M. zijn verschenen.

"Z. pakte een pistool uit zijn broeksband en M. had een hamer in zijn hand", vertelde El K. "Ze zeiden de mannen dat ze moesten gaan liggen, waarna die gehoorzaamden."

De vrouw zag hoe Essabiri op zijn buik ging liggen met zijn handen onder zich. Toen M. zijn handen wilde grijpen om die vast te binden, greep het slachtoffer volgens El K. zijn eigen wapen en schoot op Z. Die schoot daarop de man dood. Alles duurde bij elkaar nog geen drie minuten, aldus El K. die zichzelf 'onschuldig' achtte aan een gewapende overval of de dood van Essabiri.

Het trio nam vervolgens de benen. Een bloedspoor, dat volgens de officier van justitie door heel het centrum van Schiedam liep, verried de vluchtweg van El K., M. en Z. die waren opgepikt door een gealarmeerde bekende. De vriend van het slachtoffer zag na de schietpartij eveneens kans te ontkomen; hij vluchtte samen met een andere man die wachtte in een gereedstaande auto.

M. beweerde op zijn beurt in de rechtbank dat hij zijn woning alleen maar ter beschikking had gesteld aan El K. ‘voor prostitutiewerkzaamheden’. Dat zou ze al vaker hebben gedaan. M. wachtte dan buiten. "Ik had de woning uitgeleend en dan gaat het mij niet aan wat er binnen gebeurt.’’

Toen de anderen vluchtten, zou M. zijn ‘meegerend´. Hij werd op 14 januari opgepakt. Z. werd 22 januari gearresteerd. El K. kon worden getraceerd in Spanje en werd uitgeleverd.

De officier van justitie sprak van een ‘afschuwelijke schietpartij’ en oordeelde dat geen van de verdachten het ware verhaal had verteld. "Het is gruwelijk misgegaan’’, vond ze.

Hoewel geen twijfel leed dat Z. de fatale schoten loste, vond de aanklager alle drie even schuldig aan doodslag. "Ze zouden ver gaan om het misdrijf uit te voeren. Het stond al vast dat er gedreigd zou worden met geweld. Criminelen laten zich niet zomaar beroven.’’

Van noodweer kan volgens de officier geen sprake zijn. "Ze hebben zich willens en wetens begeven in een situatie waarbij het slachtoffer zou reageren’’, motiveerde ze. Bovendien vond ze het salvo schoten, waarbij de man van een meter in zijn hoofd was geraakt, ‘buitenproportioneel’.

"Wat er ook van zij dat drie mannen drugs gingen verkopen: wat hier is gebeurd, is niet te verkroppen. Honger naar geld van de verdachten heeft de 26-jarige Ayoub het leven gekost.’’

Maandag houden de advocaten van de drie hun pleidooi. Twee weken later doet de rechtbank uitspraak.