Huisman drukt gewichtige zaken

23-01-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Huisman heeft een offshore-kraanhaak 'gedrukt'. Dat is gebeurd met de driedimensionale druktechniek, 3d-printing.

De haak van duizend kilo is geslaagd voor de overbelastingstest (met een last van 80mt) en alle bijbehorende kwaliteitscontroles volgens de strengste criteria. Dat meldt het blad Metaalmagazine.

Het is volgens Huisman de eerste offshore-kraanhaak ter wereld gemaakt met de 3d-druktechniek. In plaats van op een vlak vel (papier) 'drukt' de printer in hoogte, breedte en diepte.

Kraanhaken worden meestal vervaardigd door middel van giet- of smeedtechnieken, maar Huisman zette de ‘wire & arc additive manufacturing-technologie', (Waam) in. Dat kan volgens de Schiedamse bouwer voor de productie van middelgrote tot grote componenten van hogesterktestaal gebeuren. Het heeft als grote voordelen dat de levertijd flink korter wordt, tegen lagere kosten. Bovendien kan 'een consistenter kwaliteitsniveau' worden gegarandeerd.

Waam kan worden gebruikt voor kraanhaken, maar stelt Huisman ook in staat om andere componenten te produceren. Denk aan complexe vormen tegen korte levertijden of lokaal alternatieve materiaaleigenschappen, om bijvoorbeeld slijtvastheid en corrosieweerstand te verbeteren.

In de nabije toekomst wil Huisman de werkwijze via 3d verder verbeteren door de kosten verder te verlagen en de productiemogelijkheden uit te breiden tot objecten van 2500 kilo geprint gewicht.


Gerelateerd