Huisman in zee met softwarebouwer Isah

16-10-2019 Nieuws Redactie

Foto: Huisman


SCHIEDAM - Isah Business Software gaat erp-programmatuur leveren aan Huisman Equipment.

De systemen van de Tilburgse softwareleverancier ondersteunen de Schiedamse fabrikant van scheepskranen en boorinstallaties bij het organiseren en uitvoeren van projecten. De twee bedrijven tekenden daartoe onlangs een overeenkomst.

Erp staat voor 'enterprise resource planning': hoe combineer je alle productiemiddelen tot een product. Dat kan gaan om zaken zo divers als schroeven en moeren, reken- en tekencapaciteit, voorraden en personeel. In het geval van Huisman gaat het om ruim tweeduizend medewerkers, wereldwijd.

Isah leverde al langer de programmatuur om de bedrijfsprocessen van Huisman aan elkaar te knopen. Maar de klant is flink van hoedanigheid veranderd, zo stelt directeur Theo Bruijninckx. Van een vooral nationaal werkende producent die twintig jaar geleden in zee ging met Isah, tot internationaal werkend bedrijf nu. In de loop der jaren maakte Huisman een enorme groei door, met nu kantoren en productielocaties in de Verenigde Staten, Singapore, Tsjechië en China. Bovendien: "Ten tijde van de implementatie lag de informatiebehoefte binnen onze organisatie heel anders dan nu”, aldus Bruijninckx. 

Met name de behoefte om integraal te werken en wereldwijd projecten te managen, ondersteund door één systeem, was volgens hem de aanleiding om op zoek te gaan naar een vernieuwde erp-oplossing. "We hebben naar meerdere aanbieders gekeken. Het feit dat Isah al aan boord was, was voor ons een belangrijke reden om ook met hen om tafel te gaan." De afgelopen anderhalf jaar werd volgens de partijen 'intensief samengewerkt' om te komen tot een diepgaande procesanalyse van de strategische productieprocessen. Ook werden lokale vereisten in China onderzocht. "Dit om vast te stellen of Isah de pragmatische partner is waar wij naar op zoek waren."

Bert van den Hil, projectmanager bij Isah: “Om de productiefilosofie van Huisman goed te doorgronden hebben we met een team vanuit Isah een tweetal bezoeken gebracht aan de gigantische productielocatie in China, waar achthonderd mensen werken. Dat heeft ons zeker geholpen bij het vaststellen van de juiste projectaanpak."

Het feit dat Isah op het juiste niveau kon meedenken over de informatiebehoefte van Huisman, de automatisering van de bedrijfsprocessen en daarvoor ook goed passende oplossingen kon bieden, zijn volgens Bruijninckx doorslaggevend geweest om opnieuw met Isah in zee te gaan. "Daarbij is de ondersteuning van een zo efficiënt mogelijk productieproces met het volledig geïntegreerde Shop Floor Controlsysteem van Isah key voor Huisman.”

De komende jaren zal het nieuwe systeem van Isah wereldwijd bij Huisman geïmplementeerd worden. De productie-, verkoop-, service- en engineeringactiviteiten zijn verdeeld over de Huisman locaties wereldwijd. De verkoopactiviteiten vinden plaats vanuit Nederland, de Verenigde Staten, Singapore en Noorwegen, de engineering wordt met name uitgevoerd in Nederland en de productie vindt met name plaats in China en Tsjechië. Wereldwijde service wordt vooral vanuit de vestigingen in de VS en Singapore verleend.

Van den Hil van Isah stelt enorm uit te kiijken naar de uitvoering van de implementatie. Het betekent voor zij bedrijf ook de stap naar China. "We gaan onze software voor het eerst ook volledig in de Chinese taal uitrollen.”

Isah is een softwarebedrijf uit Tilburg dat sinds 1987 actief is op het gebied van erp-software voor de maakindustrie. In de internationale klantenkring bevinden zich machine- en apparatenbouwers en hightech-toeleveranciers in sectoren als de medische sector, halfgeleiderindustrie, levensmiddelenindustrie, offshore-industrie, landbouw en auto-industrie.Gerelateerd