Categorieën

Service

Huisman ontwerpt en bouwt recordkraan

Huisman ontwerpt en bouwt recordkraan
Nieuws

Huisman ontwerpt en bouwt recordkraan

  • Redactie
  • 16-04-2019
  • Nieuws
Huisman ontwerpt en bouwt recordkraan

Computertekening van de Voltaire; beeld: Jan De Nul


SCHIEDAM - Huisman Equipment gaat een kraan leveren zo hoog als de Eiffeltoren. Die komt te staan op een schip dat grotere windmolens dan ooit op zee kan plaatsen.

De Jan De Nul Group heeft Cosco Shipping Heavy Industry opdracht gegeven voor de bouw van het offshorewind installatieschip ‘Voltaire’. Dat moet in 2022 in de vaart komen en daarna windmolens kunnen plaatsen met een tiphoogte, gerekend vanaf de zeebodem, van maximaal 270 meter.

De kraan op de Voltaire moet uiteraard hoger kunnen reiken dan de molenbladen. De tiphoogte van de Voltaire, zo genoemd omdat de Franse filosoof volgens het Belgische Jan De Nul net als het schip een vernieuwer was, wordt 325 meter. Een recordhoogte. De kraan krijgt een hijsvermogen van drieduizend ton. Het gaat om een zogenaamde ‘leg encircling crane’, waarvan het ‘huis’ om een van de vier poten wordt gebouwd. Daarmee kan het schip zichzelf boven de waterspiegel uit tillen. Het kan werken in een waterdiepte tot tachtig meter en ook die diepte is nog niet eerder vertoond. Het schip krijgt een enorm oppervlak van zevenduizend vierkante meter; dat is bijvoorbeeld twee keer zo veel als de twee bestaande installatieschepen van Jan De Nul, de ‘Taillevent” en de ‘Vole au Vent’.

Huisman zal de kraan ontwerpen, ontwikkelen en in elkaar zetten, doorrekenen, bouwen en leveren. De kraan wordt net als het schip in China gebouwd. Huisman heeft in Xiamen een eigen productievestiging. Joop Roodenburg, het gezicht van Huisman, stelt dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat Jan De Nul in zijn bedrijf stelt. Huisman blijft volgens Roodenburg zoeken naar innovatie, om de ontwikkeling van steeds grotere molens en dus kranen mogelijk te maken.

De maten van kraan en schip zijn zo fors dat ze kunnen zorgen voor een prijsdaling van de stroom die de molens die ermee worden geplaatst, opwekken. Een voorbeeld daarvan is de Haliade-X12MW windturbine, die GE Renewable Energy in 2021 op de markt wil brengen en waarvan een prototype op de Maasvlakte komt. De molen heeft bladen van 120 meter lengte. GE claimt dat zijn nieuwe windturbine van twaalf Megawatt op jaarbasis 45 procent meer stroom kan leveren dan de huidige grootste turbines van de concurrenten Vestas en Siemens Gamesa die nu de markt domineren.

Volgens Jan De Nul, groot geworden als baggerbedrijf, is de bouw van een kolos als de kraan waartoe het bedrijf nu opdracht heeft gegeven, onvermijdelijk gezien de moeilijkheden die offshore installatieschepen ondervinden om dergelijke nieuwe turbines en steeds grotere funderingen, te installeren. De Voltaire zal volgens het bedrijf overigens niet alleen worden ingezet voor de hernieuwbare energiesector, maar ook voor de offshore olie- en gasindustrie, alsook voor ontmanteling van offshore-installaties.