Huisman zakt op Maak100

10-11-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Huisman is flink gedaald op de Maak100, de lijst met honderd succesvolle bedrijven in de Nederlandse maakindustrie, die Management Team gisteren publiceerde.

De Schiedamse bouwer van groot materieel - voor de olie- en gasindustrie, de scheepsbouw maar ook voor pretparken en reuzeraderen - zakte van plek 23 naar een stek halverwege de lijst, op nummer vijftig.

De Maak100 is een lijst met de honderd meest succesvolle kleinere maakbedrijven van Nederland. In de rangschikking alleen bedrijven met een omzet van minder dan 500 miljoen euro,. De lijst is voor de zesde keer samengesteld door Corporate Finance International (CFI) in opdracht van Management Team.

Idee van het zakenblad is bedrijven in de schijnwerpers te zetten die niet zo bekend zijn als de Philipsen en ASML's van Nederland, maar wel van grote waarde zijn in de economie. De maakindustrie profiteert volop van de hoogconjunctuur. De totale omzet van de honderd bedrijven op de lijst groeide in 2017 met 6,1 procent. Er werd meer verdiend en ook meer gewerkt: ondanks de opkomst van robotica nam de werkgelegenheid bij de bedrijven met 3,1 procent toe. In totaal bieden de honderd bedrijven werk voor meer dan zestigduizend mensen (53.073 FTE), voor een aanzienlijk deel in Nederland zelf.

2245 Daarvan zijn in dienst bij Huisman, maar een flink deel buiten Nederland. Huisman Equipment, zoals het bedrijf officieel heet, heeft behalve in Schiedam vestigingen in Australië, Brazilië, China, Tsjechië, Noorwegen, Singapore en de Verenigde Staten. MT zet de omzet van het bedrijf op 402 miljoen. Het bedrijf heeft het niet makkelijk, met een gemiddelde krimp tussen 2013 en 2017 van 4,8 procent. Huisman had volgens MT in het afgelopen boekjaar zelfs te maken met een krimp van de omzet met 9,5 procent. Het resultaat voor rente en belastingen nam in de afgelopen vier jaar wel toe, met bijna tien procent. MT noemt ook de opvolging van boegbeeld Joop Roodenburg door Theo Bruijninckx als bestuursvoorzitter afgelopen jaar.

De nieuwe nummer 1 in de Maak100 is Verder Groep. Dit familiebedrijf wist gemiddeld het beste te scoren op de financiële criteria die zwaar wegen bij de samenstelling van de lijst, namelijk de omzet, de gemiddelde omzetgroei, winstgroei en return on investment in de afgelopen vijf jaar. Verder maakt high-tech laboratoriumapparatuur en een grote range aan pompen en mengers voor industriële toepassingen. De omzet is de afgelopen vijf jaar verdubbeld en bedraagt 272 miljoen euro. Het bedrijf biedt werk aan ruim 1.397 mensen in 25 landen.

In de top 5 nieuw zijn de bedrijven Moba (191 miljoen euro omzet) en Christiaens Groep (83 miljoen). Opvallend is de duikeling van de nummer 1 van zowel 2017 als 2016, SIF Group uit Roermond. De beursgenoteerde bouwer van onder meer fundamenten voor offshore windmolenparken zag de omzet mede vanwege vertragingen in het aanbesteden van projecten fors dalen; het bedrijf staat nu tiende.

De totale omzet van de Maak100-bedrijven is 13,3 miljard euro. Goed gaat het in de voedingsindustrie en de metaal, aldus MT. "Veel minder gaat het nog steeds in de maritieme en offshore sector, waar niet alleen SIF, maar een andere voormalige nummer 1 kampt met problemen. Huisman, fabrikant van installaties voor de olie- en gasindustrie, heeft al jaren te kampen met een dalende omzet. Scheepbouwers weten nog wel te groeien, maar veel minder spectaculair als andere sectoren."

Zie ook dit artikel.


Gerelateerd