In de Buurttuin komen koop- en huurwoningen

17-07-2020 Nieuws Kor Kegel

Het startsein voor de woningbouw; geheel rechts op de foto staat wethouder Fahid Minhas, tweede van links is de projectdirecteur van Van Wijnen, Arjan van Meijeren, en naast hem Emile Klep, directeur-bestuurder van Woonplus

SCHIEDAM – De eerste flatwoningen gaan nog dit jaar tegen de vlakte. Maar gisteren werd het symbolische startsein gegeven voor de bouw van 238 koop- en huurwoningen in de omgeving van Parkweg, Mgr. Nolenslaan en Joop den Uyllaan. Het startmoment bestond uit het beschilderen van een bouwdoek met de oproep ‘Meedoen’. 

Dat gebeurde in aanwezigheid van de Schiedamse wethouder Fahid Minhas, directeur-bestuurder Emile Klep van Woonplus Schiedam, directeur projectontwikkeling Arjan van Meijeren van bouwmaatschappij Van Wijnen, een buurtbewoner en vijf buurtkinderen. Het bouwdoek is bedoeld om de omwonenden aan te moedigen om mee te doen aan een andere invulling van de buitenruimte in Nieuwland.  

Het beschilderde doek blijft hangen tijdens de bouw. Waarom dat zo is, vertelt wethouder Fahid Minhas: “De inbreng van bewoners, en niet te vergeten de kinderen, is onmisbaar om tot een succesvolle ontwikkeling te komen die rekening houdt met de verschillende doelgroepen die in deze buurt wonen.“ 
Bewoners bepalen wat er ‘in de Buurttuin’ komt.  

Altijd is de bouwstart een feestelijk moment, of het nu bij het slaan van de eerste heipaal is of het leggen van de laatste steen. Maar de Coronamaatregelen maken een bouwfeestje minder gepast en daarom werd het officiële moment op aangepaste wijze gevierd met een beperkt gezelschap.  

De ontwikkelende bouwer Van Wijnen, overal in Nederland actief en met een hoofdkantoor in Baarn, voert het project uit in opdracht van de gemeente Schiedam en woningcorporatie Woonplus. De drie partijen slaan de handen ineen bij de buurtontwikkeling. Van Wijnen is wel eerstverantwoordelijk voor zowel de herontwikkeling van het gebied als de bouw van de woningen, maar de drie partijen gaan in gesprek met de buurtbewoners over de invulling van de nieuwe buitenruimte.  

Emile Klep, directeur-bestuurder van Woonplus:  “Door in gesprek te gaan met de buurtbewoners ontwikkelt zich een soort proeftuin, die zich vormt naar de behoeften van de gebruikers. De bewoners hebben inspraak over wat er in hun buurttuin komt.”  

Van Wijnen werd na een openbare aanbesteding door de gemeente en Woonplus geselecteerd. Arjan van Meijeren, directeur projectontwikkeling: “De projectnaam In de Buurttuin is ontstaan met het oog op de collectieve buurttuinen die voor en door de bewoners worden aangelegd. De buurttuinen worden straks gezamenlijk gebruikt. Daarom gaan we in gesprek met de buurtbewoners om hun behoeften in kaart te brengen. Het wordt een buurt voor iedereen, een plek waar jong en oud kunnen samenkomen.” 

De verouderde woningen in Parkweg-Midden maken plaats voor nieuwe, toekomstbestendige woningen en appartementen. Kenmerkend voor de buurt is de diversiteit van de bevolking. Er komen zowel koop- als huurwoningen. Zestig procent van de woningen bestaat uit sociale huurwoningen, die verhuurd worden door Woonplus. De overige veertig procent bestaat uit huur- en koopwoningen in de vrije sector. Het bouwen gebeurt in vier fases. De eerste flatwoningen gaan nog dit jaar tegen de vlakte. Van Wijnen bouwt de laatste nieuwbouwwoningen in 2024.  

Wie meer wil weten: www.indebuurttuin.nl