Irritatie over Hoekse Lijn groeit

22-11-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Almaar oplopende Irritatie, zo is de reactie van raadsleden uit Vlaardingen, Maassluis en Schiedam op de onafzienbare reeks problemen bij de aanleg van de Hoekse Lijn nog het best te omschrijven. Ze werden woensdagavond op het Vlaardingse stadhuis bijgepraat door de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser... en kregen te horen dat het allerminst zeker is dat de metro eind februari kan gaan rijden.

Zo blijkt softwareleverancier Bombardier er mee te rekenen pas op 17 december de definitieve veiligheidsverklaring voor de Hoekse Lijn te kunnen overhandigen. Nog maar enkele weken geleden gold 26 november. Volgens Visser worden er wel vorderingen gemaakt. Van de 75 geconstateerde problemen zijn er nu 'nog maar' tien over. De metro rijdt pas als ook die tien zijn weggewerkt, zo liet de Rotterdamse wethouder blijken.

Raadsleden uit de Waterweggemeenten hebben inmiddels de buik vol van de Hoekse Lijn. Zij roepen op om de reiziger te compenseren zodra de Hoekse Lijn in gebruik wordt genomen en denken daarbij vooral aan een periode van vrij reizen. Visser gaf aan met de RET en de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) in gesprek te gaan over tegemoetkomingen aan de reizigers, om te laten blijken dat ook de overheid weet wat de teleurstellende gang van zaken rond de Hoekse Lijn de reizigers heeft gekost aan comfort en reistijd. Toch heeft het er alles van weg dat de compensatiemaatregelen voor de gedupeerde reizigers niets mogen kosten. 

Visser was ook wel te porren voor het bieden van meer comfort aan de reizigers; met name op Schiedam-Centrum wordt veel geklaagd over volle bussen en navenant volle bushokjes. De Schiedamse raad nam vorige week een motie aan waarin het gemeentebestuur werd opgeroepen in de wrange satire die de Hoekse Lijn ondertussen is geworden, de reizigers de komende weken en maanden in ieder geval niet te laten kreperen op het station..Visser liet weten dat er in ieder geval geen terrasverwarmers zullen worden geplaatst...Gerelateerd