Itho Daalderop naar Nederlandse investeerder Parcom

04-12-2020 Nieuws Redactie

Itho Daalderop is gevestigd op de hoek Admiraal de Ruyterstraat/Westfrankelandsedijk


SCHIEDAM – Itho Daalderop krijgt een nieuwe eigenaar. De producent van verwarmings- en klimaatbeheersingssystemen komt in handen van investeerder Parcom. De Belgische investeringsmaatschappij Gimv verkoopt haar meerderheidsbelang in Climate for Life, moederbedrijf van Itho Daalderop.

Itho Daalderop is gevestigd in Schiedam (verkoop, marketing en dienstverlening) en Tiel (ontwikkeling en fabricage). In België is er een vestiging in Zellik, nabij Brussel. De roots van het bedrijf stammen van ruim honderd jaar geleden. Het bedrijf is sinds 2002 actief in de warmtepomptechnologie en veruit marktleider in warmtepompen in de nieuwbouw.

Itho Daalderop vormt sinds 2016 samen met het bedrijf Klimaatgarant – opgericht in 2012 - de holding Climate for Life. Hierin verwerft Parcom nu een controlerend belang. Klimaatgarant helpt gemeenten en projectontwikkelaars om woningen en woonwijken klimaatneutraal te krijgen. Het bedrijf kent een dochterbedrijf onder de naam Klimaatgarant Solar, dat zonnepanelen aanlegt. Climate for Life is de afgelopen jaren fors gegroeid. “Zo is de omzet verdubbeld en de winstgevendheid drastisch verhoogd”, aldus het bedrijf zelf. Samen hebben de bedrijven 450 mensen aan het werk.

De combinatie Itho Daalderop/Klimaatgarant groeide sinds de krachtenbundeling, ook het moment waarom Gimv instapte, sterk gegroeid. In 2015 hadden de twee bedrijven een gecombineerde omzet van 78 miljoen euro, in 2019 kwam die uit op 138,2 miljoen.

De koop biedt Parcom ‘uitstekende financiële mogelijkheden om haar koers en groeipad binnen de energietransitie verder te realiseren’, aldus een aankondiging van de overname. Hiervoor zijn grote investeringen nodig in onder meer productontwikkeling en productie, maar ook in personeel en digitalisering, aldus de bedrijven.

De directie van het bedrijf blijft in functie. Bestuursvoorzitter Bas Korte zegt over de overname: “Met Parcom krijgen we een investeerder die niet alleen deze ambities volledig ondersteunt, maar die bekend staat als zeer gecommitteerd om Nederlandse bedrijven een stap verder te brengen in hun ontwikkeling. Doordat we verregaande investeringen gaan doen, kunnen we onderscheidende producten, systemen en concepten naar de markt blijven brengen. Alleen zo kunnen we onze ambities realiseren. De Nederlandse komaf van Parcom is daarbij echt een voordeel omdat zij de dynamiek en kansen rondom de verduurzaming van de woonomgeving in Nederland goed begrijpen. En dat sluit uitstekend aan op ons groeipad, namelijk het verder versterken van ons marktleiderschap op gebied van duurzame binnenklimaatoplossingen in de Beneluxmarkt.”

Climate for Life was de grootste participatie van de Belgische durfinvesteerder Gimv, dat veel investeert in Nederlandse bedrijven. Met de verkoop boekt het naar verluidt een winst van twintig miljoen euro. Nadere financiële details worden niet bekendgemaakt. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Het management van Climate for Life Holding houdt een minderheidsbelang.

De koop van Climate for Life is voor Parcom de tweede grote investering in korte tijd. Een maand geleden nam Parcom de in Tilburg gevestigde vleeswarenfabrikant Group of Butchers over. Parcom is samen met de familie Van Eerd, eigenaar van supermarktketen Jumbo, ook kandidaat voor de overname van warenhuis Hema.Gerelateerd