Jenevermuseum wil distillateurs opleiden

30-08-2018 Nieuws Redactie

De cursus vorig jaar was volgeboekt; foto's: Syntra


SCHIEDAM - Het 'kweken' van succesvolle distillateurs. Dat is de ambitie van directeur Marjolein Beumer van het Jenevermuseum met de opleiding tot distillateur.

Die begint op 6 oktober in het museum en duurt negen maanden. Het Belgische opleidingsinstituut Syntra verzorgt de cursus.

Vorig jaar werden voor het eerst in het museum distillateurs opgeleid. Dat gebeurde in een cursus met tien lesdagen in Schiedam en vijf in de Belgische jeneverstad Hasselt. Dit keer zijn de lessen alleen in Schiedam.

De ‘studenten’ krijgen tijdens deze complete, professionele basisopleiding tot distillateur theorie- en praktijkles over alles wat met distilleren te maken heeft: van grondstof tot eindproduct. “We willen ook mensen in Nederland de mogelijkheid geven om professioneel met distilleren aan de slag te gaan", aldus Beumer. “Het is ons doel om zo veel mogelijk mensen kennis van jenever bij te brengen. Zo’n opleiding past er perfect bij. En we willen mensen de kans geven om een klein distilleerbedrijf op te zetten.” Na de opleiding van vorig jaar zijn er enkele cursisten 'voor zichzelf begonnen'. Zo zette Benno Klopman Stokerij Klopman op en stookt Duivelskral Gin, ontwikkelt Paul den Dulk een Nederlandse whisky en is Merel Ligtelijn begonnen met Tulpenlikeur en eigenaar geworden van het (bijna opgerichte) Likeur Museum.Gerelateerd