Jonge Schiedamologen duiken de archieven in

28-02-2019 Nieuws Kor Kegel

Dick Gelderblom stimuleert de kennisontwikkeling over Schiedam

SCHIEDAM – De cursus Ken Uw Stad ging op donderdag 1 november van start met 48 deelnemers, maar drie cursisten moesten afhaken wegens overwerk of ziekte. Derhalve zal Reinard Maarleveld als voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam op de slotavond van donderdag 7 maart aan 45 cursisten het certificaat uitreiken, waardoor zij zich Schiedamologen mogen noemen. Schiedamkenners!  

Die slotavond vindt ’s avonds plaats in het gemeentearchief op de derde etage van het stadskantoor. Onder leiding van archivaris Jef Jansen krijgen de Schiedam-gecertificeerden een rondleiding door de ‘archieven’ van de stad Schiedam. “De cursus is zeer succesvol verlopen”, zegt Dick Gelderblom, medeorganisator van Ken Uw Stad. Het was de elfde cursus van Ken Uw Stad.  

Soms moest een cursist een les of wandeling overslaan, maar twaalf cursisten hebben gedurende vier maanden alle lessen, stadswandelingen en excursies meegemaakt. De lessen werden gegeven in zaal De Wilgenburg achter de Liduina Basiliek. Daarnaast waren er twee stadswandelingen in de binnenstad en de Gorzen en omgeving, alsmede een excursie naar het politiebureau aan het Bijdorpplein met een demonstratie van het uniform met uitrusting, een rondleiding met torenbeklimming in de Grote- of Sint Janskerk en een rondleiding met uitleg over het werk in de brandweerkazerne in Schiedam.  

Dick Gelderblom: “Het was een enthousiaste groep met zes echtparen en enkele vriendengroepen.In de loop van de cursus hebben enkelen getrakteerd op kerstkransen, stroopwafels en boterkoek. Een prima sfeer onderling. Will van Wijk, een van de inleiders, heeft de cursisten een fluisterboottocht aangeboden, die eind mei plaatsvindt.” 
Ook is er in maart nog een excursie in de ruïne van het Huis te Riviere, ooit het kasteel van gravin Aleida, stichteres van de stad Schiedam, en een bezoek aan het Zakkendragershuisje. Ook staat er nog een ontvangst met rondleiding bij Nolet Distilleries op het programma. 
“Als we alles gehad hebben, zijn we met elkaar zo’n zes maanden bezig geweest!

In de loop van de cursus zijn dertien cursisten lid geworden van de Historische Vereniging Schiedam, terwijl een cursist, die iedere donderdagavond met zijn buurman en medecursist meereed, hem als dank daarvoor een lidmaatschap van de HVS aanbood.” 
“Tijdens de stadswandeling naar Schiedam-Zuid, met als gids Han van der Horst, vroor het zo hard, dat we voortijdig de warme kachel hebben opgezocht. Ook het bezoek aan de toren van de Grote- of Sint Janskerk hebben wij uitgesteld, vanwege de harde storm. Inmiddels heeft die plaatsgevonden met prachtig helder en zonnig weer. Een cursist bleek, toen we eenmaal de vele treden van de toren hadden beklommen en naar buiten de torentrans opgingen, hoogtevrees te hebben. Hij durfde geen stap meer te verzetten. Het is toch nog goed gekomen.”

Dick Gelderblom vervolgt: “Het bezoek aan de brandweerkazerne leek spaak te lopen toen alle brandweervoertuigen ingezet werden om een grote bedrijfsbrand in de omgeving van de Van Deventerstraat en Van Cleeffstraat te blussen. De brandweerkazerne met garage was leeg; de dienstdoende brandwachten waren uitgerukt. Na enige tijd kwamen er enkele voertuigen met bemanning uit Spijkenisse, zodat wij toch nog uitleg kregen over wat er allemaal in zo’n brandweerauto te zien is.” 
Het is een aardige sfeerbeschrijving van de sfeer tijdens de cursus.


(Dit bericht bevat een verandering ten opzichte van het aanvankelijke stuk dat donderdagavaond werd geplaatst. De excursie ging niet naar het oude politiebureau aan de Lange Nieuwstraat, maar naar het huidige politiebureau aan het Bijdorpplein.)