Categorieën

Service

Jongerencongres: "Wat geef jij jouw omgeving?"

Jongerencongres:
Politiek

Jongerencongres: "Wat geef jij jouw omgeving?"

  • Ted Konings
  • 01-12-2015
  • Politiek


SCHIEDAM - “Wat geef jij aan jouw omgeving dat waarde heeft?” Die prangende vraag stelde Sywert van Lienden vandaag aan de ongeveer vijftig deelnemers aan het jongerencongres 'I've got the power'.

Van Lienden was uitgenodigd als een van de sprekers in de Korenbeurs, om de jongeren met een peptalk uit te dagen aan de slag te gaan. “Wees een wolf”, hield hij de jonge Schiedammers voor, nadat hij het filmpje 'How wolves change rivers' (kijk hierboven) had laten zien. De film van George Monbiot handelt erover hoe de terugkeer van de wolven het Amerikaanse nationale park Yellowstone hebben veranderd. “Geef net als de wolven een goede duw aan de wereld”, aldus Van Lienden.

Hij was op uitnodiging van congresorganisator De Kleine Ambassade naar Schiedam gekomen om aan de hand van tien tips de deelnemers toe te rusten om vandaag en morgen antwoorden te vinden op de centrale vraag van het congres: hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat alle jongeren in deze regio kansrijk kunnen opgroeien?

Van Lienden deed zelf al vroeg ervaring op met het maken van verschil. Met scholierenvakbond Laks timmerde hij aan de weg. Het was een tijd van veel rumoer, ideeën, protesten en ook extra miljoenen voor onderwijs. “Ook als had ik nog niet de leeftijd om te stemmen, ik kon wel wetten veranderen”, zo leerde hij.

Die overtuiging wenst hij ook de congresdeelnemers, jongeren van zeven verschillende Schiedamse middelbare scholen, toe. “Denk groot, begin klein en start nu”, is een van zijn tien lessen. “Die eerste stap is belangrijk, want zo ga je op reis. Als je dat gaat doen, blijkt dat er veel meer mensen op je zitten te wachten dan je zelf vermoedde.” Mensen die je soms zo maar 'hun oplossing voor jouw probleem kan laten genereren'. En maak niet de fout te beginnen bij het 'wat?' - maar begin bij het 'waarom?'

Wees er ook op voorbereid dat veel van wat je onderneemt, mislukt. “Zelfs Gandhi is uiteindelijk mislukt!” Maar tel je zegeningen onderweg, 'kijk naar wat wel goed gaat'. Wees betrokken. “Dan zul je Schiedam en een klein beetje de wereld, veranderen.”

Op de eerste dag van het congres was het de deelnemers vooral te doen om het vergaren van kennis en het opdoen van inspiratie. Suzanne Jansen, schrijver van Het Pauperparadijs, verzorgde een lezing en in enkele workshops werden verschillende aspecten van het probleem armoede bekeken, zoals het maken van onverstandige financiële keuzes, beperkte kansen die soms van generatie op generatie worden overgegeven en hoe je beleid kunt maken om armoede te bestrijden.

Morgen verdiepen de jongeren zich in vraagstukken die zijn aangedragen door verschillende bedrijven, organisaties en sponsors van het congres. Zij gaan doen 'op locatie' antwoorden op deze vragen formuleren. Het congres wordt afgesloten met een diner-debat.