Categorieën

Service

Justitie: Leon Groeneweg toch niet vermoord

Justitie: Leon Groeneweg toch niet vermoord
Nieuws

Justitie: Leon Groeneweg toch niet vermoord

  • Redactie
  • 20-02-2017
  • Nieuws
Justitie: Leon Groeneweg toch niet vermoord

Moeder Marijke Harkema met een foto van haar zoon Leon; beeld: RTV Rijnmond

Laatste nieuws: De familie geeft aan zich niet neer te leggen bij het besluit van het Openbaar Ministerie en inderdaad de stap naar het gerechtshof te maken.

SCHIEDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een hernieuwd onderzoek naar de dood van Leon Groeneweg in 2008 afgesloten.

Ondanks opnieuw uitgebreid forensisch en tactisch onderzoek is de doodsoorzaak van de jongen niet duidelijk geworden, aldus justitie. "Ook is niet duidelijk of er andere mensen betrokken zijn geweest bij de dood van de jongeman, en of sprake is van een misdrijf." De bevindingen van het onderzoek zijn vandaag meegedeeld aan de nabestaanden van Groeneweg. 

Die verdween op de avond van 7 juni 2008 terwijl hij met vrienden op een camping in de buurt van het Brielse Meer was. Uit onderzoek is komen vast te staan dat de jongen die avond, vermoedelijk onder invloed van alcohol en drugs, wegrende van zijn vrienden. In 2008 werd niet duidelijk wat er daarna gebeurde, maar bij nader onderzoek in 2010 en nu in 2016 ook niet. Ruim een week later, op 15 juni, werd de negentienjarige Schiedammer in het water van het Brielse Meer gevonden.

De nabestaanden van Leon Groeneweg, met name zijn ouders, zijn er al die jaren van overtuigd dat hij niet door verdrinking om het leven is gekomen. Vorige week brachten zij de resultaten van een onderzoek door een forensisch patholoog naar buiten, waaruit op te maken valt dat Groeneweg is vermoord. Daartoe werd zijn lichaam begin vorig jaar opgegraven. De patholoog concludeert dat de jongeman al dood zou zijn geweest toen hij in het water belandde.

Justitie stelt nu dat ook dit onderzoek 'geen nieuwe informatie over de doodsoorzaak' heeft opgeleverd. "Nader forensisch onderzoek en het opnieuw horen van een aantal getuigen ook niet", aldus een woordvoerder. "Het onderzoek is nu afgesloten." 

Leon Groeneweg had zijn ouders kort voor zijn overlijden laten weten te willen breken met zijn vriendengroep, omdat hun toenemende drugsgebruik en criminele drugsgebruik hem tegenstond. Het OM laat nu weten dat 'mochten de nabestaanden het niet eens zijn' met het afsluiten van het onderzoek, zij zich kunnen wenden tot het gerechtshof in Den Haag.