Kabinet: info toeslagenaffaire doelbewust achtergehouden

21-04-2021 Nieuws Redactie

De Tweede Kamer deed onderzoek naar het functioneren van organisaties als de Belastingdienst.


SCHIEDAM - Politiek explosief nieuws. Daarmee komt RTL op de proppen: het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte heeft in de toeslagenaffaire doelbewust informatie achtergehouden voor het parlement. Dat gebeurde onder meer om verantwoordelijke, hoge ambtenaren en politici uit de wind te houden.

RTL reconstrueerde de gang van zaken aan de hand van bronnen die toegang hebben tot de notulen van de ministerraad. In kabinetsbesprekingen in 2019 werd keer op keer geklaagd over kritische kamerleden, onder wie CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Ministers vonden dat zij het kabinet moesten steunen. Ook werden afspraken gemaakt om het parlement niet alle informatie te geven waar de kamer om had gevraagd. Het ging hierbij vooral om de onrechtmatige stopzetting van toeslagen voor kinderopvang en wie hiervan op welk moment op de hoogte was.

Zo zou het kabinet in de vergadering van 15 november 2019 hebben besloten dat de Tweede Kamer géén 'volledig feitenrelaas' zou krijgen over welke ambtenaren en politici wisten van en verantwoordelijk waren voor het 'onrechtmatig' handelen van de Belastingdienst.

Kijk voor het hele verhaal hier.Gerelateerd