Categorieën

Service

Kabinet zet stap in versoepelingen Coronamaatregelen

Kabinet zet stap in versoepelingen Coronamaatregelen
Nieuws

Kabinet zet stap in versoepelingen Coronamaatregelen

  • Redactie
  • 20-04-2021
  • Nieuws
Kabinet zet stap in versoepelingen Coronamaatregelen

SCHIEDAM - Premier Mark Rutte kondigde zojuist de eerste stappen aan op weg naar een samenleving zonder Coronamaatregelen. Zonder risico's is het niet, zo stelde hij, dus alle basisbeginselen blijven gelden (handen wassen, afstand houden). Maar de avondklok verdwijnt, terrassen mogen onder voorwaarden open, winkels mogen open en op de vrijdagse Schiedamse markt zijn weer meer verkopers welkom.

De maatregelen gaat volgende week woensdag in. In de nacht van dinsdag op woensdag is het voor het laatst verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Vanaf die dag is het in orde om twee volwassenen thuis op bezoek te hebben. Zonder afspraak kunnen mensen dan ook weer in winkels terecht - als het daar niet te druk is. Om daar voor te zorgen kunnen winkeliers hun openingstijden verruimen, aldus Rutte. Van zes in de ochtend tot acht uur 's avonds kunnen niet-essentiële winkels hun deuren openen. Een mondkapje in de winkel blijft verplicht.

Terrassen kunnen vanaf 28 april overdag gebruikt worden voor het nuttigen van iets lekkers en ontmoeting. Van twaalf tot zes mogen ze open, met maximaal vijftig gasten op een terras en reservering/registratie verplicht en maximaal twee gasten aan een tafeltje, tenzij de uit eenzelfde huishouden komen, dan kunnen dat meer mensen zijn.

Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen al vanaf aanstaande maandag ongeveer één dag per week les op locatie volgen. Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk. En bij uitvaarten zijn vanaf de 28ste honderd mensen toegestaan.

De meeste van de hiergenoemde maatregelen zijn de afgelopen dagen al bekend geworden door het werk van Haagse journalisten, zie hier en hier.

Volgende stappen in het zogenaamde openingsplan van het kabinet staan op z’n vroegst op 11 mei gepland. Hierover wordt op 3 mei bericht.