Kamervragen na media-onderzoek Hoekse Lijn

27-01-2020 Nieuws Redactie

Cem Laçin


SCHIEDAM - De reportages en het achterliggende onderzoek van verschillende media in de regio, waaronder lokale omroep Schie, over de Hoekse Lijn, hebben geleid tot kamervragen. Cem Laçin van de SP wil van verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen weten wat zij van het onderzoek vindt.

De media, samenwerkend met onderzoekscollectief Spit, concludeerden dat de ombouw van de spoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland tot metroverbinding, 175 miljoen meer kostte dan gepland. In het nieuws en in de politiek werd tot dusver altijd een kostenoverschrijding van negentig miljoen euro aangehouden. Zie dit artikel. Vanuit het Rotterdamse stadsbestuur kwam een reactie op de publicaties die herhaalde dat het tekort niet meer is dan negentig miljoen euro.

Laçin wil graag een reactie van de minister op de onderzoeksjournalistieke productie. Hij wil ook weten wat de rol van de volksvertegenwoordigers in de regio en landelijk is geweest. Hadden zij in kunnen grijpen, zo wil hij van de minister weten. En zorgt de veel duurdere Hoekse Lijn soms voor bezuinigingen elders in het openbaar vervoer in de regio? Aanvullend wil Laçin het naadje van de kous weten over de schadevergoeding die wordt betaald aan op- en overslagbedrijf Vopak, omdat het bedrijf - anders dan in de plannen bedoeld - tot nu onbereikbaar is voor goederentreinen. En rapporten over de gang van zaken bij de ombouw, worden wat Laçin betreft openbaar.


Gerelateerd