Categorieën

Service

Kinderen openen ecopassage

Kinderen openen ecopassage
Wonen

Kinderen openen ecopassage

  • Redactie
  • 01-06-2016
  • Wonen
Kinderen openen ecopassage

SCHIEDAM – Samen met groep 6/7 van De Vlinder opende gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland gisteren het Uitkijkpunt Ecopassage Schie. De ecopassage vormt de laatste schakel in de natuurverbinding tussen de Ackerdijkse Plassen bij Delft en de Vlietlanden in Vlaardingen: het groenblauwe lint in Midden-Delfland.

Na een educatieve middag op Hoeve Ackerdijk – weidevogels spotten met met Natuurmonumenten en zaadbommetjes maken bij de boer – zaaiden de basisschoolleerlingen met de gedeputeerde het recreatieve uitkijkpunt van de Ecopassage Schie in.

Verder wordt er binnenkort een voetgangersbrug over de Zweth geplaatst, geheel ontworpen om op te gaan in het gebied. Plein06 ontwierp beide objecten in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

De ecopassage houdt verband met de aanleg van de rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam. Midden-Delfland is het toneel van een programma van de provincie Zuid-Holland en samenwerkingspartners: de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS). Zo werd vorig jaar over de A4 het grootste eco-aquaduct van Nederland geopend. “De realisatie van de A4 door Midden-Delfland zou niet mogelijk geweest zijn zonder investeringen in de kwaliteit van Midden-Delfland en het stedelijk gebied tussen Schiedam en Vlaardingen. Extra natuur, recreatieve voorzieningen, saneren van tuinbouwkassen en behoud van weidevogels; in het gebied gebeurt immers zoveel meer dan alleen de aanleg van de rijksweg”, sprak gedeputeerde Floor Vermeulen tijdens de opening.

De Ecopassage Schie wordt ingericht voor recreatief medegebruik. Dit betekent dat niet alleen de natuur kan profiteren van de groenblauwe infrastructuur, maar ook de bewoners en bezoekers van Midden-Delfland. Movares is verantwoordelijk voor het ontwerp en inrichtingsplan van de ecopassage. Deze bestaat uit enkele passeerbuizen onder de wegen langs de Schie. Daardoor steken kleine dieren, zoals de noordse woelmuis en de waterspitsmuis, straks gemakkelijk en veilig de Schie, de Kandelaarweg en Rotterdamseweg/Delftweg over. De Schie en de sloten daar omheen krijgen natuurvriendelijke oevers. Aannemer Markus voert de aanleg van de ecopassage uit. Medefinanciers voor de realisatie van dit project zijn het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Recreatieschap Midden-Delfland.