Klacht bij NPO over foutieve naamsvermelding Kamerleden

31-03-2021 Nieuws Kor Kegel

Ondertiteling van live-uitzendingen is een haastklus, maar vanmiddag ging er veel is. Mari Dingenouts maakte deze foto van het tv-interview van Pieter Omtzigt

SCHIEDAM – Hij zat er met krullende tenen naar te kijken. Vanmiddag werden de Tweede Kamerleden beëdigd. Maar om de haverklap klopte de informatie niet die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bij de live-uitzending op tv vermeldde. Mari Dingenouts raakte verbijsterd over de vele fouten die er gemaakt werden en vanavond stuurde hij er een mail over naar de NPO-redactie.  

Mari Dingenouts heeft meer dan een halve eeuw ervaring met communicatie, onder andere opgedaan bij de Openbare Nutsbedrijven Schiedam (ONS). Hij is al een poosje met pensioen, maar communicatievraagstukken houden hem nog altijd bezig. Zo ook vandaag. “Eerst dacht ik: ach, laat maar gaan. Het was lachwekkend. Maar na nog een aantal fouten begon het te irriteren. Op een gegeven moment verscheen zelfs de naam Mussolini. Ik besef best dat snelheid geboden is bij naamsvermelding, dat zie je ook altijd bij ondertiteling van live-uitzendingen, maar vanmiddag vond ik het heel verwarrend worden. En beschamend.”  

Dingenouts heeft zijn mail aan de NPO doorgestuurd aan Fahid Minhas, de Schiedamse oud-wethouder die vanmiddag werd geïnstalleerd als Tweede Kamerlid namens de VVD. Dat een Schiedammer werd beëdigd, was een extra reden voor Dingenouts om de NPO-uitzending te volgen. Dingenouts is in Schiedam bekend als een actieve PvdA’er, maar in een kwestie als deze geldt toch meer het fenomeen van Schiedammers onder elkaar.