Klusjesmannen - Engelsspekend - aangehouden

14-06-2019 Nieuws Redactie/Vlaardingen24


VLAARDINGEN - Ze zijn bijna spreekwoordelijk: de Engelstalige klusjesmannen in een bestelbus, uit op klussen en daarna een enorme rekening achterlatend. Veelbesproken, weinig gezien. Maar toch: in Vlaardingen zijn ze gisteren aangehouden, zo berichten de collega's van Vlaardingen24.

De politie heeft donderdag 13 juni een groep klusjesmannen aangehouden in Vlaardingen. De Engelssprekende mannen streken met een werkauto (zie foto) in Vlaardingen neer. Volgens deelnemers van de buurtwhatsapp deelden zij kaartjes uit waarin zij hun diensten aanbieden. Dit werd door een aantal deelnemers niet vertrouwd, mede door de inhoud van de kaartjes, het voorkomen van de mannen en de manier waarop potentiële klanten werden benaderd.

Hierop werd de politie gewaarschuwd, via diverse buurtwhatsappgroepen werd opgeroepen om te helpen deze mannen in de wijk op te sporen. En dit lukte, al snel kwamen de eerste meldingen en foto's binnen. Ondertussen werd ook duidelijk dat de klusjesmannen hun (schilder)werk gezien de tarieven vermoedelijk met bladgoud uitvoerden.

De politie heeft vervolgens de vijf mannen aangehouden op verdenking van oplichting.

Laatste nieuws: De politie meldt dat de vijf aangehouden mannen afkomstig zijn uit Engeland, Roemenië en Polen. Ze zijn tussen de 23 en 59 jaar oud.

Ook vertelt de politie de toedracht van de arrestaties: "Enkele dagen geleden werd een bewoner benaderd door een Engelsprekende ‘klusjesman’. Hij bood aan het buitenwerk te kunnen schilderen en overhandigde een folder waarin werd gesproken over “Nummer 1 Schilderij deskundige”. Hier had het slachtoffer wel oren naar en na flink te hebben onderhandeld, werd er een bedrag van € 4000,- afgesproken voor het schilderen van de gehele buitenkant. Dit moest gelijk afgerekend worden. De klusjesman met zijn collega’s gingen aan de slag, maar konden het door het slechte weer niet gelijk afmaken. De dag erna zouden ze terugkomen. Zo gezegd, zo gedaan maar nu bleek dat de €4000,- enkel voor de voorzijde was. De achterzijde zou nog eens € 6000,- kosten, en ja ook dit direct afrekenen alsjeblieft.

Gelukkig kreeg het slachtoffer argwaan en ging er niet mee akkoord. Wel deed hij een melding via de buurtwhatsapp. Gewaarschuwde agenten gingen direct op onderzoek uit en deden in die groep de oproep om uit te kijken naar een Ford Transit met Engels kenteken. Deze werd meerdere keren gespot, waardoor we kort daarna vijf verdachten konden aanhouden.

Travellers of Ierse klusjesmannen zijn rondreizende personen die geld verdienen door onderweg klusjes te doen. Zij komen aan uw deur met de mededeling dat uw huis onderhoud nodig heeft. De klusjesmannen bieden hun diensten voor lage prijzen aan, maar zodra betaald moet worden, valt het bedrag vaak een stuk hoger uit. Tijdens de reparaties zouden ze namelijk allerlei gebreken ontdekt hebben. Dit maakt allemaal deel uit van de oplichtingstruc. Er was in eerste instantie waarschijnlijk niets mis met uw huis.

Het aanbieden van diensten gebeurt in sommige gevallen op zo’n agressieve manier dat mensen niet durven te weigeren. Achteraf blijkt het werk niet of zeer slecht gedaan en moet de klant meer geld betalen dan afgesproken. Om hun geld te krijgen deinzen criminele travellers niet terug voor intimidatie en afpersing. U kunt travellers herkennen aan de eenvoudige folders, het gebrek aan offertes en het feit dat ze Engels met een Iers accent spreken."Gerelateerd